duminică, 7 februarie 2016

Niels Feijen, castigatorul BKO International 2016

 

Olandezul Niels Feijen, este castigatorul editiei inaugurale a concursului BKO International. Finala desfasurata in compania albanezului Eklent Kaci, a fost lipsita de intriga si lupta, constituind mai degraba o demonstratie de forta a campionului mondial la Bila 9 din 2014. Momentul cel mai interesant al meciului a fost schimbarea setului de bile, olandezul fiind nemultumit de modul in care bilele se aranjau in triunghi. Scorul finalei, 9-3, reflecta pe deplin situatia de la masa, Feijen a luat un avantaj timpuriu, 3-0, Kaci a reusit sa reduca din handicap, 3-2, dar ulterior nu a stiut sa profite de putinele greseli ale lui Niels, olandezul inchizand de fiecare data jocul si lasandu-i adversarului doar lovituri incomode, sau bila alba mascata. Pentru victoria sa, Niels Feijen a incasat suma de 5000 Euro si unul din cele mai frumoase trofee pe care le-am vazut pana acum la vreun concurs de biliard. Eklent Kaci va trebui sa se multumeasca cu o suma de doua ori mai mica, 2500 Euro.
Semifinala lui Feijen cu Tony Drago a fost partida demna de finala, un meci frumos, strans, cu un Tony care curata vertiginos masa in pozitii deschise, dar care a fost in opinia mea un pic nerabdator in momentele cruciale, cand era fortat sa joace din pozitie snooker. Acolo s-a facut diferenta si olandezul a stiut sa fie mai rabdator. In general, victoriile lui Feijen in acest concurs, au fost muncite, el luptand pentru fiecare bila, pentru fiecare joc, mai ales ca dupa spusele sale, a fost foarte racit in primele 2 zile de concurs. Aceasta atitudine de luptator, merita toate laudele si ar trebui sa constituie un model de urmat pentru oricine vrea sa obtina rezultate in acest sport.

Celalata semifinala, a fost dezichilibrata, Kaci, trecand cu 9-2 de Konrad Juszczyszyn, care a reusit sa-i opreasca pe Wojtek Trajdos (9-2) si Ruslan Chinakhov (9-5). Desi albanezul era aproape necunoscut publicului din Romania, victoriile sale din faza eliminatorie (9-7 cu Francesco Sanchez Ruiz si 9-3 cu Sandor Tot), precum si evolutia pe durata intregului concurs, cu siguranta i-au adus multi simpatizanti, care ii vor urmari evolutiile ulterioare, inclusiv la Eurotourul din Italia ce se va tine pe 25-27 februarie 2016.

Revelatia turneului in opinia mea este jucatorul polonez de doar 15 ani, Wiktor Zielinski, clasarea acestuia pe locul 5 din 190 de sportivi, in fata campionilor europeni si mondiali, reprezinta o performanta  deosebita si o dovada suplimentara ca sustinerea statului si politica corecta a Federatiei de Biliard din Polonia dau roade. Va putea oare Romania sa se laude candva cu asa ceva?

Ramane sa aflam daca organizatorii au reusit sa inregistreze meciurile, astfel incat pasionatii de biliard sa poata vedea acele confruntari pe care le-au omis.
Cu parere de rau, am avut foarte putine relatari de la participantii locali, tinand cont de accesul limitat in club, informatiile din interior sunt binevenite. Sa speram ca dupa terminarea concursului acestia isi vor exprima mai vioi opiniile, impresiile, bucuriile, precum si nemultumirile, daca este cazul.

Aceasta a fost povestea BKO International 9 Ball 2016, sper ca organizatorii sa traga concluziile necesare si sa ne bucure si pe viitor cu concursuri de calitate si invitati de talie mondiala.














6 comentarii:

  1. A fost interesant de privit desi era mai interesant de la fata locului.Asteptam turneul de la Brasov sa vedem pe cine ne aduce Appleton.

    RăspundețiȘtergere
  2. By the way... pe englezi nu i-a invitat nimeni?

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca englezii nu au fost interesanti pentru organizatori. Poate aud ei de la amicii lor si vin data viitoare pe cont propriu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un pic off-topic dar totuși se leagă de BKO... de ce bila 9 pe punct? Din câte știu eu acolo este locul primei bile din pachet... am rămas eu în urmă cu regulamentele sau este vreo prevedere stabilită local de organizatori pentru a micșora șansele de reușită din spargere ale jucătorilor "profesioniști"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Regulamentul oficial al WPA spune ca pe punct trebuie plasata bila 1, dar, deoarece cu o astfel de amplasare in cca 95% din cazuri ai garantat bila de colt in buzunar si pentru profesionisti jocul devine foarte usor, la Eurotour s-a trecut la mutarea triunghiului mai in fata, cu bila 9 pe punct si bila 2 in spate, precum si regula celor trei bile in spatele liniei de spargere. Astfel se contracareaza soft break-ul si jocul devine mai solicitant pentru profesionisti.

      PS Cineva spunea "9 Ball cu bila 1 pe punct si magick rack, nu este joc, este drill."

      Ștergere