sâmbătă, 27 decembrie 2014

Biliardul in Romania - retrospectiva anului 2014

Dupa o pauza de aproape 2 luni in care am stat cam departe de masa de biliard si evenimentul biliardistic din Romania, revin cu retrospectiva anului care urmeaza sa ne paraseasca in cateva zile. Nu va fi un rezumat al 2014, ci mai degraba un top al evenimentelor marcante petrecute in biliardul romanesc, cu alte cuvinte, The Best 2014.

Jucatorul anului - Ioan Ladanyi













In anul 2014 Ioan Ladanyi a confirmat titlul de campion si a demonstrat de fiecare data, indiferent de disciplina de joc, ca este cel mai bun, cel mai bun din Romania si cel mai bun din Estul Europei.
Realizarile jucatorului lugojean sunt de invidiat:
- Campion national al Romaniei (Bila 10).
- Locul 1 in circuitul Dynamic Best of The East (Bila 10), jucand 2 finale si ajungand inca de 2 ori in semifinale din cele 5 etape disputate.
- Locul 2 la Cupa Romaniei (Bila 8).
- Locul 1 Black Sea Cup (Bila 9), Constanta, Romania.
- Locul 1 Cueball Open (Bila 10), Belgrad, Serbia.
- Locul 17 Campionatul European de Bila 8, aici trebuie reamintita performanta senzationala reusita de Ioan in fata fostului campion mondial Huidji See, 8-0, victorie categorica care a pus numele banateanului pe buzele tuturor participantilor la CE.
In anul care vine obiectivele campionului Romaniei sunt clare, participarea la cat mai multe concursuri de nivel european si mondial, precum si mentinerea titlului national. Bafta, Ioane!



Stranierul anului - Babken Melkonyan















Indiscutabil in 2014, Babken Melkonyan a fost jucatorul roman care a calatorit cel mai mult si de fiecare data a facut figura frumoasa. El a fost primul reprezentant al Romaniei la un Campionat Mondial de Bila 9, obtinand 2 victorii in faza grupelor, deschizand astfel calea spre Qatar pentru viitorii tricolori. Multiplele calatorii la Eurotour i-au adus armeanului cu cetatenie romana locul 39 in clasamentul general, rezultatul maxim, locul 9, fiind reusit la etapa din Olanda, 1-4 octombrie 2014, Sfarsitul de an l-a prins pe Babken iarasi peste hotare, desi era clar unul din favoritii finalei Campionatului National, acesta nu a mai luptat pentru titlu, dat fiind zborul catre SUA. Calatoria pe meleagurile americane a fost insa una cat se poate de rezultativa, Babken ocupand locul 4 la Mezz West State Tour Etapa 5 si locul 6 la Mezz West State Tour Etapa 6, reusite care l-au adus pe prima pagina a AZBilliards.com. Ce-ar fi daca exemplul lui ar fi urmat de alti jucatori din tara?

Evenimentul anului - Trainingul sustinut de Darren Appleton la Brasov

















Venirea in Romania a campionului mondial, Darren Appleton, a fost pentru mine personal, dar sunt convins ca si pentru ceilalti participanti la sesiunea de training, evenimentul central al anului 2014. Daca pana atunci parea ca biliardul romanesc are nevoie de o oarecare legitimare, vizita lui Appleton a pus punctele pe i si a inclus clar Romania pe harta biliardului mondial. Impulsul dat jucatorilor de catre Darren se va resimti inca mult timp, iar efectele lui sunt deja vizibile. Saptamana petrecuta la Brasov a demonstrat ca Romania are jucatori de valoare si cu mare potential, daca munca si dedicatia vor merge cot la cot, rezultatele nu vor intarzia sa apara. Impresionat de organizarea si entuziasmul biliardistilor din Romania, Darren Appleton a devenit cu siguranta ambasadorul tarii noastre in strainatate, iar editia inaugurala a concursului ce-i poarta numele promite sa fie inceputul unui turneu anual care se vrea a fi in cativa ani cel mai mare din Europa. Eforturile depuse de clubul Arta si de catre dl. Andrei Rusu pentru aducerea lui Darren la Brasov sunt demne de toate laudele si multumirile, iar recenta vizita a lui Andrei la Mosconi Cup, ne fac sa credem ca Darren Appleton va reveni numaidecat pe plaiurile mioritice cu sesiunile sale de antrenament.

Concursul anului - Dynamic Best of The Est Romanian Open 















Etapa a 4 a circuitului Dynamic Best of The Est a fost cea mai numeroasa ca numar de participanti si tari reprezentate, din cele 5 etape ale circuitului. Concursul a adunat 84 de sportivi din 8 tari (Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Israel, Rusia, Polonia, Belgia, Liban) si pe parcursul celor 2 zile a oferit jucatorilor si spectatorilor biliard de calitate si distractie pe masura. Gazda evenimentului, clubul Tac Biliard a pus la dispozitie cele mai bune conditii de antrenament, joc si vizionare. Un singur element a lipsit ca acest concurs sa devina unul perfect - victoria unui jucator roman :)

Clubul anului - Clubul Tac Biliard Bucuresti















Deschiderea celui mai nou club de biliard din Bucuresti s-a facut in cadrul Dynamic Best of The Est Romanian Open, iar inaugurarea s-a tinut in compania lui Stephen Lee si a vedetelor autohtone din domeniul show-bizz. Clubul Tac Biliard ii are ca fondatori pe Marius Ancuta si Daniel Bontea si ofera jucatorilor 25 mese de pool Dynamic III cu postav Iwan Simonis, bile Aramith si 6 mese de snooker. In premiera pentru cluburile din Romania, Tac Biliard are amenajate si 2 arene (pentru pool si snooker) care permit vizionarea confortabila a meciurilor si difuzarea lor in regim online pe TV sau Internet. Vecinatatea clubului IDM fac din acea zona a Bucurestiului un adevarat centru biliardistic al tarii, daca nu chiar al Europei, mai greu gasesti undeva in Europa 65 de mese de biliard de cel mai inalt nivel,concentrate atat de aproape.

Revelatia anului - Concursurile BKO (Billiard Kombat Open)


















Aparut parca de nicaieri conceptul BKO a facut KO concursurile din Romania, cu un fond de premiere de 200000 lei pe an si o distribuire a premiilor pana la 64 de jucatori a devenit imediat unul din cele mai atractive turnee din tara. Ideea BKO a prins in randurile pasionatilor, trezind interesul si unor jucatori care au trecut de ceva timp biliardul pe plan secund. Activitatea BKO nu se limiteaza doar la organizarea concursurile propriu-zise, ci se extinde si la aranjarea meciurilor tip challenge, difuzarea lor pe net si popularizarea biliardului la TV si in mediul online. Speram ca noul an sa aduca celor de la BKO cat mai multe reusite si realizarea tuturor ideilor.

Promotorul anului - A.T.D. Biliard

















Familia Tabacaru si echipa A.T.D. Biliard au fost in 2014 cei mai activi promotori ai biliardului romanesc. Sprijinul acordat de catre A.T.D. Biliard jucatorilor autohtoni a adus rezultatele scontate, primele doua pozitii in clasamentul Dynamic Best of The East fiind ocupate de jucatori romani (Ioan Ladanyi si Cristian Surdea). Tot celor de la A.T.D. Biliard le-a apartinut si ideea organizarii a doua concursuri adiacente etapei de la Bucuresti a Dynamic Best of The East, oferind astfel tuturor doritorilor o sansa suplimentara de a castiga premiile puse in joc. Pe langa activitatea de organizare, A.T.D. se implica energic in promovarea biliardului pe Facebook si pastreaza contactul cu jucatorii indiferent de mijlocul de comunicare. Le dorim celor de la A.T.D. Biliard un an 2015 plin de succese.

Un comentariu:

  1. Stimate domn Alexandru Marcoci,
    Atd Biliard saluta initiativa ta de a pune in pagina o astfel de retrospectiva 2014 si iti multumeste cu mari emotii, ce-i drept, pentru faptul ca esti alaturi de cei care incurajeaza si sustin performanta si evolutia biliardului in Romania.
    Cu mare prietenie iti spunem ca meriti un premiu special ca fiind " cel mai activ si fin observator " al evenimentelor din biliardul romanesc.

    RăspundețiȘtergere