miercuri, 29 martie 2017

Cupa Muscoi - concursul celor care iubesc si respecta biliardul


Invitatia la editia a 11-a a concursului Muscoi am acceptat-o cu mare drag si, ca majoritatea celorlalti invitati, cu speranta ca circumstantele cotidiene imi vor permite sa o onorez.
Cupa "Muscoi" este un concurs/fenomen unic in tara, conceput ca un fel de "Mosconi Cup" pentru amatorii de biliard si iubitorii de distractie si vorbe bune (conditii cumulative), competitia, daca ii putem zice asa, a luat nastere in anul 2008 si pana in anul 2012 s-a tinut regulat, insumand 10 editii, apoi a venit o pauza lunga de 4 ani, pentru ca in primavara lui 2017 sa renasca intr-un format nou si de succes, dupa cum s-a dovedit. Promotorul concursului este Marian Postolache aka Red, iar jucatorii sunt pasionati de biliard din toate colturile tari si chiar din strainatate, participarea facandu-se exclusiv pe baza invitatiei personale a organizatorului.

Stabilirea formatului de joc, a locului si datei concursului s-au facut pe pagina de Facebook a grupului, astfel incat sa poata participa majoritatea doritorilor. Asadar, sambata 25 martie 2017 in clubul IDM din Bucuresti, ora 10:00, 21 de muscoi vechi si noi (20 de fapt, unul a aterizat mai tarziu) s-au prezentat echipati cu tacuri in huse, cu zambete pe buze si cu buna dispozitie in gand, unii din ei au venit blindati cu licori bahice camuflate sub diferite denumiri traditionale (vin, tuica, palinca), cu produse zaharoase interzise diabeticilor, dar care aduc Bucuria, altii au introdus pe ascuns in incinta bancuri si glume, multe dintre ele interzise minorilor.

Muscoi 2017 a fost un concurs pe echipe a cate 3 persoane, adica un total de 7 echipe au inceput bataliile in sistem "round robin" atat pe postavul de la cele 5 mese Brunswick, dar mai ales in afara lui. Adversarii trebuiau invinsi atat la jocul cu bile, cat si la sportul cu bere/tuica/vin, trebuiau sabotati cu istorisiri de altadata si uimiti cu povesti pescaresti. Fiecare intalnire intre echipe era formata din trei meciuri de simplu la Bila 9, trei meciuri de dublu la Bila 8 si un meci de triplu la Bila 10, toate meciurile jucandu-se primul la 2. Patru echipe care aveau sa adune cele mai multe victorii la general se calificau in semifinale.

 








Tragerea la sorti a biletelelor cu nume din sacosa transparenta a stabilit primul membru al viitoarei mele echipe, acesta era Boar Alexandru aka Nepotul, el a extras din punguta infernala biletul cu numele meu, pentru ca eu sa inchid componenta echipei extragandu-l cu noroc pe cel mai in forma jucator din cei prezenti si anume Francisc Gergely. Am inceput voiosi prima confruntare cu echipa compusa din Bogdan Chirodea, Mihai Straticiuc si Aurelian Banescu, reusind sa castigam cele trei meciuri de simplu, victorii care se pare ca ne-au fost de bun augur si ne-au dat incredere. Usor, usor s-a definitivat si formula succesului la jocul in echipa, Nepotul era cu loviturile de distanta, Francisc stapanea magistral jocul pozitional, iar subsemnatul era responsabil cu ratarile si auto-snooker-ele. In conditiile unui flux uman continuu intre mese, inconjurati de muzica si hohote de ras, stimulati de produse cu continut mai mic sau mai mare de alcool, constransi de durata meciurilor,  pentru nici un participant loviturile nu mai erau sigure, fiecare bila trebuia muncita si orice punct obtinut de echipe era acompaniat de strigate de bucurie, multumiri aduse rudelor de grad apropiat si aplauze furtunoase.
In acest ritm si aceasta atmosfera am reusit sa iesim invingatori in intalnirile cu urmatoarele 4 echipe, astfel incat pe la miezul noptii sa dam de kryptonita - Adi Musat, Dorian Musat si Cristian Sava, care ne-au executat fara drept de apel cu scorul general de 5-2.

 








Se apropia ora 1 noaptea, dar niciun jucator nu se lasa dus si fiecare continua lupta, care cu sticla, care cu oboseala, care cu somnul, care cu incapatanarea bilelor ce refuzau sa intre in buzunarele micsorate parca dinadins inca de la turneul din IDM cu marii campioni.

 








Asadar, la un ceas trecut de miezul noptii, semifinalele aratau astfel Valentin Creata, Razvan Florea, Vlad Popa vs Adi Musat, Dorian Musat, Cristian Sava si Bogdan Chirodea, Mihai Straticiuc, Aurelian Banescu vs Alexandru Boar, Francisc Gergely, Alexandru Marcoci. Opinia colectiva a aprobat propunerea celui dintai organizator de a juca semifinalele si finala in format triplu, Bila 8, primul la 2. Semifinala noastra a ajuns in joc decisiv, unde scapat cu o lovitura simpla la optar, Francisc rateaza in stil de mare Muscoi si lasa bila pe buzunar, in timp ce adversarii mai au vreo 5 bile, amplasate urat,  cateva dintre ele chiar langa optarul naravas. Dupa cateva vizite la masa in incercarea de a debloca bilele partenerii nostri din echipa adversa baga accidental optarul si ne trimit fara a ne intreba in marea finala, unde ne asteptau de minute bune magicienii Val, Mage si Razvan, care au trecut de neinvinsa pana atunci echipa a Musatinilor. Finala a inceput in paralel cu alte cateva provocari la mesele libere, va amintesc ca era trecut de 1 noaptea, dar energia inca nu parasise trupurile muscoilor. Am furat primul joc, dupa o spargere sterila a contracandidatilor si cateva vizite la masa de ambele parti. Urma spargerea noastra si Francisc mi-a incredintat-o mie, nu ca as fi eu mare spargator, dar avea el tacul de break deja bagat in husa. Am introdus bila din spargere si am imprastiat binisor produsele firmei Saluc pe masa, cat timp imi puneam tacul de spart la loc, din echipa adversa a venit o replica in genul "Lasa ca ajungem si noi la masa ca nu au cum sa faca break" si pentru ca Muscoi nu ar fi Muscoi fara acest gen de momente, in liniste, triunghiul Carei-Ploiesti-Sibiu a procedat la introducerea reusita a  6 bile, astfel incat Alex Nepotul, cel care a dat nastere echipei noastre a pus si punctul final, introducand optarul in buzunar cu o lovitura ardeleneasca, cumpatata si precisa. Break & run si echipa noastra este campioana editiei a XI-a a Cupei Muscoi.

 








As vrea sa multumesc coechipierilor mei, Alex si Francisc, pentru sustinerea si incurajarea lor, precum si pentru increderea in fortele echipei noastre. As vrea sa multumesc organizatorului Marian Postolache pentru invitatie si pentru inchegarea si promovarea acestui concurs pe parcursul a 11 editii. Multumiri lui Bogdan Chirodea care ne-a ajutat cu locatia concursului si clubului IDM care s-a dovedit a fi o gazda foarte primitoare cu un personal de nota 10. Multumiri si salutari tuturor participantilor la concurs, care au creat o atmosfera nemaintalnita altundeva, a fost ceva de vis.
Cupa Muscoi nu inseamna atat biliard, cat socializare, comunicare si distractie. Am revazut prieteni vechi cu care din pacate rar apucam sa ne intalnim, am cunoscut oameni noi si i-am vazut pe viu pe colegii de forum cu care pana la Muscoi am comunicat doar virtual. A fost o experienta unica si abia astept sa particip la urmatoarea editie, care sunt convins ca nu se va lasa asteptata prea mult, mai ales ca in timpul acestei editii a avut loc predarea oficiala a obligatiilor de organizator catre hustlerul, Bogdan Chirodea, entuziasmul tineresc al caruia cu siguranta va rabufni in cel mai scurt timp.
Ne vedem data viitoare.
























 

2 comentarii:

  1. Bravo,felicitari campionilor!Concursuri BKO sunt in fiecare saptamana,dar asta e evenimentul amator al anului,cel putin pentru majoritatea participantilor.E bine cand lumea biliardistica se bucura si se veseleste cu prilejul biliardului.Pacat ca nu au participat inca si mai multi,poate cu ocazia editiilor viitoare.

    Felicitari si celor care au facut posibil acest eveniment,atat din punct de vedere al initiativei cat si material prin gestul prietenesc adresat catre cei din provincie.

    in concluzie,un lucru bun care aduce o lumina mai frumoasa asupra sportului asta,de obicei populat cu oameni mici posesori de orgolii ,interese si meschinarii mult prea mari.Nu doar in Romania,ca doar de aceea e biliardul unde e,la coada sporturilor.

    Felicitari Alexandru pentru trofeu si postare,iti doresc sa fie inceputul consacrarii ca jucator consacrat in comunitatea de biliard.

    PS

    Toate bune si frumoase,cu o singura remarca extratopic.Patronul ala de la IDM nu intelege ca managerul ii trimite clientii de biliard catre concurenta?Buzunarele alea largi ca niste galeti de pana acum erau buzunare de club adresate amatorilor ocazionali de biliard ca divertisment.Acum ,micsorate ,au devenit pentru ei extrem de frustrante si placerea scade proportional.Plus ca alegerea culorii e stupid-neinspirata,verdele mergea mai bine cu eleganta meselor Brunswick.Bleul asta sau ce o fi nu stiu daca e neaparat urat,pentru mine e,ma rog,chestie de gust,dar sigur e obositor,nu e ce ti ai dori pentru o seara relaxata de week end.Pentru turnee si antrenamentul jucatorilor pasionati e bine dar pentru afacere e stupid.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un singur amendament la cele spuse ( foarte frumos și plăcut de citit ) de Alex... meciul echipelor noastre care stabilea practic ordinea primelor 2 locuri în clasament, un fel de finală a round robin-ului s-a decis din primele 2 jocuri de simplu unde tizul adică Adi Mușat a produs surpriza serii în viziunea mea cu victoria la Feri iar apoi cea a mea la Nepotu ( noroc că se juca bila 9... combinată 3-9 la viteză după 2 snooker norocoase ale mele la bila 1 soldate cu un fault decisiv aș spune și apoi bulan cât roata carului la ratarea adversarului pe la bila 7 )... era 2-0 pentru outsideri și deși ne-ai mai domolit elanul cu victoria la Cristi reducând din diferență echipele de dublu au stabilit că ultimul meci cel la triplu devenea unul de golaveraj cum s-ar spune, adică jocul era câștigat. Oricum... după mine a fost cea mai strânsă întâlnire a voastră și asta spune multe. În altă ordine de idei din punct de vedere biliardistic, oricine putea câștiga din două puncte de vedere. Unu... bila 9, primul la 2 este ca și cum ai trage la sorți... mai ales când pui în calcul condițiile de joc, cu voie bună și alcool. Doi... Semifinale și finală, meciuri de triplu, bila 8, primul la 2. Orice verigă slabă a unei echipe ( cazul meu ) poate aduce dezastrul... mi-am nenorocit coechipierii în semifinală cu o decizie luată de capul meu jucând la buzunar o bilă grea și nu cred că am mai ajuns la masă. Practic în două frame-uri am lovit o singură dată. Adversarii au fost clar peste noi și asta a fost. Chiar dacă Muscoi se joacă de plăcere, chiar dacă voia bună și dispoziția este la ea acasă este totuși un concurs la care oricine vrea să câștige și poate de aceea unele partide devin lupte de stradă ale orgoliilor apărute de-a lungul timpului... ceea ce diferă este faptul că nimeni nu vine să câștige ceva material ci doar laurii unui maraton de biliard. Red a reușit să gândească și să aducă turneul de la jocul de simplu cu grupe în care fiecare juca ceea ce putea în câteva partide la un maraton de dublu ( chiar triplu în ultima găselniță ) unde hazardul devine un factor destul de important și fiecare joacă de se plictisește... din punctul meu de vedere acest sistem este cântecul său de lebădă în materie de inovații și atragere a amatorilor în biliard și ar trebui adoptat cu modificările de rigoare în multe concursuri care au ca scop popularizarea jocului și atragerea unui nucleu cât mai mare de jucători. Din experiențele personale am constatat că orice turneu atrage jucători doar până se stabilește o ierarhie clară, fiecare își descoperă poziția iar apoi interesul scade în majoritatea cazurilor... la concursuri mai ajung doar cei cu șanse de victorie foarte mari ( dacă sunt stimulați material ) și astfel cei care sunt la stadiul de cotizanți cu acte în regulă vor renunța mai devreme sau mai târziu. Este și aceasta o variantă de luat în calcul atunci când ai ca scop atragerea unui nucleu cât mai mare de jucători... round robin cu meciuri scurte, astfel ca oricine să poată juca cât mai mult timp posibil. Ca idee. Adică cum s-ar spune my 2 cents.

    RăspundețiȘtergere