miercuri, 14 mai 2014

Privirea in timpul loviturii

Dupa ce vizualizam linia loviturii si ne asezam corect pe ea, ce facem cu ochii, ne uitam la bila alba, la bila obiect sau poate privim buzunarul sau manta  fara a tine cont de acestea? 

Un filmulet cu multiplul campion al Rusiei la pyramid, Evgenyi Stalev, care executa loviturile, peste picior si fara a privi la bile (incepand cu 1.15 min)



Din vizualizarea imaginilor de mai sus s-ar crea impresia ca nu conteaza unde pozitionam ochii dupa asezarea pe lovitura, deoarece  daca ne aliniem corect restul tine de coordonarea intre mana si corp, precum si de memoria musculara. Evident ca treburile nu stau chiar atat de simplu, filmuletul de mai sus nu face altceva decat sa demonstreze inca o data importanta alinierii corecte pe lovitura, dar nicidecum nu afirma ca ochii nu joaca un rol major si dupa ce ne-am pozitionat si suntem gata sa executam lovitura.

Majoritatea instructorilor descriu asemanator comportamentul ochilor in timpul loviturii si evidentiaza urmatoarele faze:
1) Vizualizarea liniei loviturii si pozitionarea corpului pe aceasta.
2) Cu privirea tintita pe punctul de contact unde se doreste ca bila alba sa loveasca bila obiect, ne asezam pe lovitura.
3) Asezati pe lovitura, mutam privirea de la punctul de contact la bila alba, alegand punctul unde dorim sa lovim bila alba.
4) Privind bila alba executam pendularile de incalzire. La ultima pendulare oprim varful tacului langa bila alba si ...
5) Mutam privirea pe bila obiect, tragem tacul in spate, facem ultima pauza dupa care executam lovitura.
6) Stand nemiscati urmarim cu privirea bila obiect si rezultatul loviturii, dupa care ne ridicam.

Desi cunosteam aceste lucruri si aveam impresia ca respect fiecare etapa, am incercat in ultimele 2 saptamani ca la ultima pendulare sa maresc constient pauzele si sa fiu foarte atent sa privesc doar bila obiect. Rezultatele acestor mici ajustari au fost fenomenale, loviturile lungi drepte, care anterior imi dadeau dureri de cap, imi reusesc acum cu lejeritate, loviturile au devenit mai line, fara smucituri, un alt beneficiu fiind si faptul ca privind un pic mai mult timp bila obiect depistez garantat erorile de aliniere, 98% din bilele ratate fiind bile care imi lasau impresia ca nu sunt asezat corect pe lovitura, dar totusi am lovit, zicand ca "Poate merge" :)
Vizualizarea indelungata a bilei obiect face imposibila corectarea loviturii inainte de executare, de cate ori nu vi s-a intamplat sa va aliniati pe lovitura, sa simtiti ca nu stati corect si sa incercati sa faceti ajustari, miscand incheietura sau corpul in timpul loviturii propriu-zise? Astfel suntem fortati sa ne ridicam de pe lovitura si sa ne reasezam corect.
Acesta este un sfat mic, banal, dar incercati sa-i acordati atentie sporita si veti vedea numaidecat imbunatatirea jocului. Succes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu