luni, 18 august 2014

Impresii de la Best of The East Romanian Open 2014


Desi initial nu aveam planificata participarea la acest concurs, o schimbare de ultim moment a programului a facut posibila inscrierea mea in competitie, asadar cu husa aruncata in graba in portbagaj am pornit vineri, 15.08.2014, spre cel mai nou club de biliard din Bucuresti.
Clubul Tac Biliard, avand ca sefi pe Marius Ancuta si Daniel Bontea, i-a intampinat pe jucatori cu acces nelimitat si gratuit la 25 mese Dynamic III noi noute, aer conditionat si personal binevoitor. Vineri seara toata lumea buna a biliardului autohton era prezenta, dupa entuziasmul, zambetele si buna dispozitie a tuturor era clar ca deschiderea noii locatii a reusit. Antrenamentele si jocurile la mese nu au incetat decat cu cateva minute inainte de inchiderea clubului, adica la miezul noptii.

Dynamic Best of the East Romanian Open 2014, a debutat matinal la ora 09.00 cu inscrierile si achitarea taxelor de participare, la ora 10.00 s-a terminat inscrierea si s-a efectuat tragerea la sorti. Etapa de la Bucuresti s-a dovedit a fi cea mai numeroasa ca numar de participanti si tari reprezentate, 84 de sportivi din Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Israel, Rusia, Polonia, Belgia, Liban s-au aliniat la start. Jucatorii au fost impartiti in 16 grupe, a cate 5-6 jucatori, calificandu-se primii 2. Sub indemnul directorului de concurs, dl. Marcin Krzemiński si aplauzele publicului meciurile au inceput simultan la toate cele 25 de mese. S-a jucat Bila 10, primul la 5, spargere alternativa, fara time out.

Am picat in grupa 3 cu campionul european Radoslaw Babica, Chiritoiu Liviu, Popescu George, Kulcear Bela si Stangaciu Constantin. Primul meci l-am disputat cu Chiritoiu Liviu, semifinalistul de la Black Sea Cup 2014, am castigat dreptul de a sparge primul si reusesc sa iau primul joc fara ca adversarul sa vina la masa, break&run, apoi profitand de greseala adversarului inchid masa, 2-0. In al treilea joc ratez o bila 10 simpla si in loc de 3-0, il las sa intre in meci, 2-1. Apoi am facut schimb cu cate un joc si profitand de o noua greseala duc meciul la 4-2. Liviu revine la 4-3, dar in jocul 8, reusesc sa ma descurc cu pozitia de pe masa si inving 5-3, un scor de necrezut. Trebuie sa recunosc ca Liviu nu a avut jocul cel mai bun si eu am reusit sa-l pedepsesc pentru fiecare greseala. Urmatorul meci cu Stangaciu, a fost unul lung, incalcit, cu multe erori de ambele parti, ajuns in joc decisiv sunt la masa atac bila 9 si o las pe buzunar, deoarece si bila 10 era in apropierea altui buzunar, obtinerea victoriei de catre Constantin nu a fost decat o formalitate.
Deja ma astepta Popescu George pentru urmatoarea batalie, a inceput in forta avand 2-0 si parea ca va fi usor, dar ajutat de erorile lui si nitel noroc, castig 2 jocuri prin combinatii si scorul ajunge la 4-3 in favoarea lui, raman la masa cu o bila 9 nu foarte dificila pe care trebuia doar sa o bag, avand pozitia garantata la bila 10, cu coada ochiului vad cum George isi pregateste tacul de break pentru a sparge in jocul decisiv, lucru care insa nu s-a mai intamplat, deoarece am rata nouarul, 5-3 victoria lui. Meciul care avea sa vina nu il puteam visa acum cativa ani, joc intr-o competitie internationala cu unul din cei mai buni jucatori polonezi, Radoslaw Babica, desi nu stiu daca e corect sa-l numesc meci, a fost mai degraba o demonstratie de maiestrie a marelui campion, am profitat de ratarea lui la bila 5 si am luat jocul de onoare, in rest 3 breakuri de la el si 2 inchideri de masa, cred ca am dat in total vreo 12 lovituri cu tot cu spargeri, 5-1 scor final.
Ultima confruntare din grupa a fost cu amicul Kulcear Bela pe care l-am cunoscut la Brasov la trainingul lui Darren Appleton, ambii am jucat mediocru si am ajuns in joc decisiv, m-a urmarit si aici blestemul nouarilor, ratez si las 9 pe buzunar si bila 10 usoara, pierd 4-5.
Dincolo de rezultate, consider ca am facut unul din cele mai bune concursuri ale mele, reusind sa joc lejer si increzator, antrenamentele si sfaturile lui Appleton au dat roade.

In faza grupelor as vrea sa evidentiez evolutia juniorului israelitean Dan Afriat, cu un joc la buzunare de mare clasa si bucurie copilareasca a reusit sa puna probleme adversarilor si sa ocupe locul 3 in grupa. Daca va continua in acelasi ritm, in cativa ani cu siguranta vom auzi de el la cele mai mari concursuri europene.
Cu deosebita placere si emotie am urmarit calificarea compatriotului Dan Ursu in ultimii 32, reusind sa iasa din grupa pe locul 2 in fata lui Ciachir George si Adi Buzamet, pierzand doar meciul cu Ovidiu Cristea.
Alta surpriza frumoasa a fost calificarea in faza 1/16 a prietenului Vyacheslav Derbilov din Rusia, care cu 2 victorii si 2 infrangeri a ocupat pozitia secunda in grupa.
O surpriza mai putin placuta si total neasteptata a fost necalificarea lui Toader Marian.

Duminica la ora 10.00 ultimii 32 de sportivi ramasi in concurs au inceput meciurile. Favoritii au castigat fara mari probleme, unica surpriza fiind infrangerea lui Maican in fata lui Stangaciu. In optimi Dan Ursu da peste Ioan ladanyi si nu reuseste sa-i puna mari probleme acestuia, desi debutul partidei a fost unul strans, 3-2. Danilo Ionescu il bate pe Cristian Surdea cu un hotarat 7-2. In sferturi Ladanyi isi continua drumul spre finala trecand de Ciprian Gandac cu 7-2, Babica il doboara pe Cristea cu 7-4, Babken opreste evolutia juniorului Danilo Ionescu, rezultat 7-2, iar celalalt junior, Ionut Simion, este invins cu acelasi scor de buldozerul iesean, Radu Anghel.
In semifinala Babica nu intalneste practic rezistenta de la Babken Melkonian si il invinge nesperat de usor 7-1, la cealalta masa Ladanyi a castigat cu 7-2, desi meciul a fost mult mai strans si tensionat decat ar parea, Anghel ratand multe ocazii.

Finala, Ladanyi - Babica, a inceput cu jocul bun al romanului, 6-3, dar polonezul is confirma statutul de campion european si revine cu 2 breakuri pe spargerea proprie si o inchidere de masa pe spargerea lui Ladanyi, 6-6, joc decisiv si Ladanyi la spargere. Bilele se imprastie frumos, lasand o combinatie 2-10, pe care insa romanul o rateaza, apoi dupa un schimb de lovituri de sigurante, Ioan mai obtine o sansa, o bila 5 atacabila, dar care nu intra in buzunar, alte lovituri de sigurante si faultul lui Ladanyi care nu reuseste sa iasa din snookerul pus de polonez, cu bila alba in mana si 5 bile obiect pe masa, Babica castiga etapa romana de Dynamic Best of The East.

Concursurile desfasurate in paralel, ATD Tour Amator si Premier League, s-au jucat cu eliminare directa, primul la 5. M-am inscris in competitia de amatori, dar nu am facut mare lucru, am pierdut in primul meci in decisiv, revenind de la 4-2. In schimb, alti 2 compatrioti au avut evolutii mai bune, Mocanet Andrei ajunge pana in runda a 3-a la amatori, iar in Premiere League jucatorul din Republica Moldova, Iliashenko Evghenii reuseste sa obtina titlul, invingand in finala pe Balasica Cristian cu 5-3, dupa ce a fost condus cu 3-0. Asadar, o evolutie foarte buna a sportivilor moldoveni.
In finala de amatori, Catalin Ionescu il invinge pe reprezentantul Israelului, Shai Eisenberg.

Dynamic Best of the East Romanian Open 2014 va ramane in amintire ca o adevarata sarbatoare a biliardului, adunand deopotriva amatori si profesionisti, juniori si veterani, toti uniti de un singur lucru - pasiunea pentru acest frumos sport. As vrea sa multumesc pe aceasta cale organizatorilor pentru eforturile depuse si sa speram ca editia de anul viitor va fi la fel de reusita.

Grupe si rezultate

Finala, incepand cu 5:26:00



Mocanet Andrei, Dan Ursu, Marcoci Alexandru












 Zambet de viitor campion, Dan Afriat



 Castigatorul ATD Tour Premiere League, Iliashenko Evghenii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu