vineri, 5 septembrie 2014

Despre straight pool


Jocul de straight pool, pool la infinit sau mai simplu 14.1 era la mijlocul sec. XX practic unica disciplina de joc folosita in concursurile oficiale, odata cu trecerea timpului, dezvoltarea televiziunii si promovarea jocului de Bila-9, straight-ul a intrat in declin, astfel incat in prezent sa nu existe un campionat oficial la nivel mondial.
Toti acesti factori au facut ca jocul de14.1 sa fie foarte putin jucat de catre amatori, iar in tara noastra unde chiar si jocul de Bila-9 este privit uneori ciudat, situatia pool-ului la infinit este una total ingrata. Din ce imi amintesc s-a organizat acum cativa ani un singur concurs de straight pool, in Bucuresti, club London, castigatorul fiind Ovidiu Cristea, lui apartinandu-i si cel mai mare run de 60 bile.

Cu toate acestea, jocul merita toata atentia iubitorilor de biliard, practicat cu putina seriozitate el dezvolta calitati pe care alte jocuri ale modernitatii nu le pun in valoare. Dat fiind multitudinea optiunilor, la fiecare pas jucatorul este fortat sa ia decizii si sa construiasca lantul logic care i-ar asigura o serie cat mai lunga, importanta fiecarei lovituri face ca nivelul de concentrare sa nu scada si fiecare bila sa fie tratata cu maxima seriozitate. 14.1 este jocul loviturilor mici, de scurta distanta, rareori un sportiv experimentat va fi nevoit sa execute lovituri fantastice si iesiri cu multe mante.

Dupa ce reusesti constant serii de 20-30 bile iti dai seama cat de "usor" poate fi jocul de Bila-8 sau Bila-9, unde pentru a castiga trebuie sa bagi in buzunare doar 7-9 bile. La seminarul tinut la Brasov, Darren Appleton a recomandat tuturor sa joace si sa exerseze straight pool, la mai putin de 2 luni de la seminar el a reusit sa obtina titlul de campion mondial neoficial la aceasta disciplina, tot lui ii apartine si cea mai mare serie intr-o competitie oficiala 200 de bile, in semifinala campionatului mondial din 2013 sustinuta impotriva lui Francisco Bustamante.

Pentru doritorii de a studia mai detaliat acest joc, recomand cartea lui Philip B. Capelle "Play Your Best Straight Pool", cartea poate fi descarcata de aici.

Legenda straight-ului, Danny Diliberto preda cateva lectii:
http://youtu.be/JTkHVnwT9Uw
http://youtu.be/9W8P6lNOgzE

Video de mai jos prezinta performanta inca neegalata al lui Darren Appleton seria de 200 bile intr-un meci primul la 200.


Asadar, jucati straight pool si faceti serii cat mai mari.

P.S. 9-ball is play by numbers while straight pool forces you to make your own decisions. © Danny D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu