joi, 15 mai 2014

Exercitiu de indreptare a loviturii

Repetitio est mater studiorum spune un adagiu latin, o maxima care se potriveste perfect jocului de biliard. Stim cu totii ca calitatea este ceea ce conteaza si nu cantitatea, dar nu poate fi negat faptul ca uneori o acumulare cantitativa poate produce si un salt calitativ. Acesta este principiul pe care se bazeaza si urmatorul exercitiu de "indreptare" a loviturii, unul foarte simplu - Executarea a 2000 de lovituri de pe punctul de cap in buzunarul de colt.

Exercitiul este recomandat si prezentat de Tor Lowry in acest video, min. 32.


Dupa ce am descoperit acest exercitiu am decis sa-l incerc si m-am convins ca aceasta solutie simpla este remediul perfect pentru mai multe deficiente ale loviturii, cum ar fi smucirea loviturii, ridicarea de pe lovitura, lipsa de urmarire a bilei albe, miscarile laterale ale bratului.

Lovitura se executa trecand prin toate etapele de preshot routine, pauzele la bila si inainte de lovitura propriu-zisa se fac mai lungi, follow through extins (poate chiar exagerat pe alocuri), incat pastila sa se opreasca pe postav. Lovitura se executa oarecum doar din balans, mana nu trebuie fortata, se lasa lejer, astfel incat lovitura sa capete naturalete. La mana de sprijin se foloseste atat pod inchis cat si deschis.
Pentru a primi feedback, bilele se aranjeaza pe punct astfel: jumatatile cu dungile in sus, pentru a putea urmari daca se aplica sau nu efect lateral, iar plinele cu numerele in lateral. Observand cum se rotesc bilele, ne dam seama usor daca lovitura a fost executata in centrul bilei sau nu.

Pentru a usura numararea loviturilor si a eficientiza antrenamentul se aduce tot triunghiul cu bile (16 bile) langa punctul de cap, daca masa pe care va antrenati are buzunare mari, in care incap cam 10-12 bile toate bilele se introduc in acel buzunar, chiar daca ultimele bile nu vor avea loc in buzunar, acele lovituri se vor executa mai incet tintind centrul buzunarului, daca insa buzunarele mesei sunt mici incap doar 6-8 bile, atunci jumatate din triunghi poate fi introdusa intr-un buzunar, iar cealalta in buzunarul alaturat. Recomand totusi ca toate bilele sa fie introduse intr-un buzunar, pentru a obtine un numar cat mai mare de repetari identice. 
Practicand acest exercitiu am folosit urmatorul "algoritm", primele 3-4 triunghiuri se lovesc cu lovitura de intensitate medie la centrul bilei, pentru a observa executarea si a corecta eventualele greseli, urmatoarele 2 triunghiuri se executa la fel pe centru dar cu forta maxima, avand grija sa ma asigur ca stau jos pe lovitura. Alte 2-3 pachete se executa cu urmarire, folosind pod inchis cu palma pe masa, apoi doar cu sprijinul in degete. Deoarece am probleme cu returul m-am axat mult pe lovitura de retur, am dat si cate 5-7 pachete, doar retur. In functie de rezultate un pachet sau doua se pot executa cu efecte laterale (sus, jos, centru, efecte medii sau maxime). 

Deoarece este greu sa urmaresti toate punctele cheie ale loviturii, initial mi-am concentrat atentia pe fiecare lucru aparte, adica executam 2-3 pachete si aveam grija sa fac numaidecat urmarirea bilei (follow through), apoi alte cateva triunghiuri eram foarte atent sa stau jos pe lovitura, alte cateva zeci de lovituri erau executate fiind concentrat sa lovesc bila perfect in centru, etc. Dat fiind numarul mare de repetari, fiecare din aceste puncte se memorizeaza si pe la mijlocul exercitiului deja sunt indeplinite automat, atentia fiind dedicata rezultatului loviturii.
2000 de lovituri este un numar mare si nu poate, ba chiar nici nu trebuie executat intr-o zi, preferabil sa fie atins acest prag timp de o saptamana, dar nu trebuie intins mult in timp, deoarece se pierde factorul cheie, obtinerea memoriei musculare si acumularea cantitativa. Eu am executat loviturile in 3 sesiuni 640-960-640 de repetari, cu pauza de o zi intre sesiuni, durerile in maini sunt garantate, asa ca, daca aveti ceva probleme de sanatate, aveti grija cum dozati antrenamentul. Nu recomand depasirea numarului de 640 de executii (40 de triunghiuri) pe zi, astfel primele 20 de triunghiuri se introduc in buzunarul drept, apoi urmatoarele 20 de pachete in cel stang. Schimbarea buzunarelor la acest numar de bile este benefica. O sa observati cum cu fiecare lovitura executata se formeaza automatismele necesare si loviturile devin tot mai usoare, desi le executati corect, trebuie sa le ganditi mult mai putin.

ATENTIE! Pe durata indeplinirii acestui exercitiu este recomandat sa nu jucati cu altcineva, ci sa petreceti tot timpul la masa doar executand loviturile, pana atingeti numarul necesar.

Rezultatele acestui exercitiu sunt cu adevarat miraculoase, desi solicita multa rabdare si concentrare, merita incercat. Ulterior o data pe luna poate fi repetat antrenamentul cu 200-300 de lovituri. Bafta!









Un comentariu:

  1. Exceptional articol.Sper sa fie un prim pas in elaborarea unei metodici de invatare a biliardului,un lucru fundamental necesar pentru dezvoltarea acestui sport in Romania,sau macar un ghid pentru jucatorii amatori.Informatia de genul asta trebuie structurata si sistematizata.Repet,sper ca acesta sa fie un inceput.

    RăspundețiȘtergere