luni, 30 octombrie 2017

Muscoi 12 - Panarama continua

Cu deviza de mai sus, a pornit la drum cea de-a 12-a editie a Cupei Muscoi la biliard. Intentionat am facut precizare "la biliard", intrucat Cupa Muscoi la baut bere si distractie nu a fost deloc panarama, ci s-a desfasurat cu maxima seriozitate si dedicatie, participantii dand dovada de o abordare profesionista, ani lungi si grei de experienta, precum si abilitati deosebite in alegerea chibzuita a disciplinelor de concurs, Ursus la 0,5, Silva bruna si, Doamne Fereste, Dorna plata.
Ploaia care a intampinat cei 22 de bravi soldati ai tacurilor lustruite, la intrarea in clubul IDM, avea sa fie de bun augur, prevestind o zi plina de biliard, zambete, vorbe de duh si voie buna. Ca o gazda adevarata, tanarul Hustler, Bogdan Chirodea, s-a lasat asteptat de jucatori, mai ales de catre vizitatorii din provincie, care, ca de fiecare data, ajung primii, demascand intentia de a incepe cat mai rapid atacul la mesele cu postav albastru si la carnetele cu comenzi ale ospataritelor din IDM. Astfel incat, la aparitia sa, proaspatul organizator, s-a pus repede pe treaba, pregatind biletelele si chemand toata floarea biliardistica la tragerea la sorti. Echipele aveau sa fie formate din 2 membri, cu conditia ca unul sa fie mai breaz ca celalalt. Primul tragator isi alegea din mormanul de fituici partenerul, acela la randul lui tragea primul membru al celeilalte echipe si tot asa. Mana lui Bogdan Chirodea m-a ales pe mine, pentru a forma impreuna echipa nr. 5, cum s-ar zice, omul si-o face cu mana lui. 
 








S-au aliniat asadar la start 11 echipe. Modul de desfasurare a concursului a fost urmatorul, echipele joaca 3 meciuri, doua dintre ele sunt jocuri de simplu, Bila 8, iar ultimul meci este joc la dublu, Bila 9, toate primul la 2. Sistemul de joc este fiecare cu fiecare, adica mai pe romaneste "round robin", adica minim 10 meciuri garantate pentru fiecare duet. Dupa aceasta etapa, urmeaza semifinalele si finala, calificate in semifinale fiind 4 echipe, care acumuleaza cele mai multe victorii.

Echipa noastra a debutat cu o pauza binemeritata, in timp ce la cele 5 mese de joc au inceput sa se auda ovatii, sfaturi, scuze, intr-un cuvant - biliard. Dupa aproape o ora de pregatire morala, am intrat in gura lupului aka Francisc Gergely si Catalin Petu (Catau), meciul nu promitea deloc un rezultat favorabil pentru noi. Primul la masa am jucat eu cu Catau, reusind sa obtin cele 2 puncte necesare pentru victorie, urmand ca Bogdan sa cedeze la limita in fata lui Francisc. Jocul de Bila 9 avea sa decida invingatorii si cu ceva noroc aceia am fost noi. Asa ca, chiar daca afara ploua intens, pe strada noastra deja rasarise soarele. Au urmat apoi ore lungi de joc, in care victoriile muncite sau chinuite contra unor adversari aveau sa fie urmate de infrangeri la limita cu altii, cum a fost cazul meciului cu Red (Marian Postolache) si Raducu (Radu Marica), pierdut in decisiv, cand am renuntat sa jucam combinatie 3-9 pentru victorie, sau meciul contra duetului T(e). Sever/Mihai Savulescu, in care am fost invinsi fara drept de apel in meciurile de simplu, reusind sa ne revansam in jocul decisiv de Bila 9, cu o miscare miseleasca de 3 faulturi consecutive.
Pe la ora 22 s-a terminat faza "initiala" a concursului, ceva mai devreme decat era programat, dat fiind retragerea echpei nr. 11 formata din Adrian Iscu si Mihai Neacsu. Au inceput apoi calculele hartiei, echipa noastra contorizand 7 victorii si  3 infrangeri (a treia infrangere ne-a fost administrata de Valentin Creata, cu al sau Mezz Exceed si Tudor Grigorean). Din acest meci va propun sa vizualizati inchiderea de masa reusita de Bogdan Chirodea, dupa ce Tudor a introdus toate bilele sale, ratand optarul.

Rezultatul ne-a permis sa ne calificam in semifinale, alaturandu-ne urmatoarelor 3 colective biliardistice: Francisc si Catau (8 victorii, 2 infrangeri), Raducu si Red (7 victorii, 3 infrangeri), Aurelian Banescu si George Mihaita (6 victorii, 4 infrangeri).
 

Sortii au fost norocosi cu Red si Raducu, carora le-a picat confruntarea cu Francisc si Catau, astfel incat prima semifinala s-a terminat rapid cu victoria  celor din urma, nu la fel de norocosi au fost Aurelian aka Sheno si Georgiac, intrucat au trebuit sa treaca prin purgatoriul numit meciul lui George si subsemnatul. Dar pana sa ajungem la suferinta, a fost intai meciul de Bila 9, pe care echipa noastra l-a castigat cu 2-0 (cel de-al doilea punct fiind o combinatie 1-9, dupa ce Aurelian din spargere baga alba in buzunar si lasa nouarul pe buzunarul de colt, iar noi nu am mai repetat isprava cu combinatia din meciul cu Red si Raducu) si meciul de simplu pe care Bogdan l-a pierdut tot cu 2-0 in fata lui Sheno. Asadar, calificarea in finala avea sa fie decisa in meciul dintre mine si George, meci care cu siguranta va intra in istorie ca cel mai lung meci de bila 8 primul la 2, emotiile de partea mea si berea cu oboseala de parte lui Georgiac, au transformat confruntarea noastra intr-o cascada a ratarilor si loviturilor de siguranta. Dupa trecerea a cca. 30 min din acel meci, timp in care spectatorii au baut cate 2 randuri de bere, au fumat cate 2 tigari,  ba chiar  in tara au fost raportate cateva nasteri si vreo doua decese, s-a ajuns in jocul decisiv, joc pe care, cu mari emotii, am reusit sa mi-l adjudec, ducand astfel tanarul si indecisul nostru ansamblu in marea finala.










 Am ajuns iarasi in finala cu Francisc Gergely, doar ca de aceasta data el era in echipa adversa. Am decis ca jucam intai jocul de dublu la Bila 9, apoi jocurile de simplu. Am dat la manta si ei au castigat dreptul de a sparge primii, lucru care l-au facut cu unicul golden break (unii ii mai zic, nu stiu de ce, golden shower) al zilei, urmat apoi de jocul doi in care Francisc rateaza optarul, lasandu-l in buzele buzunarului de colt, Bogdan rateaza iesirea si ma lasa lung la nouar, eu ratez nouarul, iar Catalin nu mai rateaza. Dornic de razbunare, pentru meciul pierdut la musteata in debutul concursului, Bogdan se arunca cu pieptul dezgolit asupra mitralierei ardelenesti, care insa i-a curmat rapid visurile juvenale, terminand jocul de simplu cu run out in stil de mare campion Muscoi. Pentru a doua etapa consecutiv Francisc Gergely se afla in echipa invingatoare, motiv pentru care organizatorii deja iau in calcul ca pe viitor acesta sa fie obligat sa dea avantaj doua jocuri in meciurile de primul la 2 sau chiar 3 jocuri in meciurile de primul la 3.




 








Aceasta a fost foarte pe scurt relatarea de la editia cu nr. 12 a Cupei Muscoi. Au ramas in spatele textului o gramada de impresii placute, revederi cu prieteni vechi, cunostinte cu participanti noi, care au demonstrat prin fapte ca sunt niste muscoi adevarati. E greu sa transpui in cuvinte atmosfera din "concurs", cand fiecare bila este ratabila, cand toata lumea rade in hohote, cand te convingi intr-adevar ca Muscoi este o eterna prietenie spusa in jurul mesei de biliard.
As vrea sa multumesc tuturor partikipantilor pentru prezenta si  distractie, sa multumesc lui Sheno pentru numeroasele poze facute, el fiind cel care a molipsit si alti jucatori cu virusul fotografic, sa multumesc noului organizator si ajutoarelor sale (a se citi Red, care cu greu a facut fata tentatiei de a lua haturile conducerii) pentru aceasta prima editie desfasurata cu succes. De asemenea, multumiri deosebite sponsorilor Cupei Muscoi, fara de acestia, concursul a fost posibil si s-a tinut cu brio.
Ne vedem la urmatoarea...








































Un comentariu:

  1. Ha ha ha,cea mai buna relatare biliardistica citita vreodata!Daca pana acum il declarasem pe maestrul xnotsocip cel mai bun condei dintre biliardisti,acuma tre sa te inghesui si pe matale,domnu Alex, pe locul intai langa mnealui,sperand ca nu va veti baga tacul in coaste unul cealalaltului.

    Felicitari pentru cronica si deasemenea pentru rezultat,ai aratat ca titlul de campion din primavara nu a fost o intamplare.Sper ca nu au fost meciurile aranjate in folosul mafiei pariurilor,ar fi pacat ca acest sport nobil sa fie intinat din cauza catorva jucatori cheflii.

    Ne auzim la editia din primavara cand revine sezonul mustelor.Spor la gauri pana atunci!

    RăspundețiȘtergere