vineri, 18 aprilie 2014

Marimea conteaza? sau Recenzie Balance rite extension

Vesnica intrebare daca marimea conteaza e aplicabila mai nou si in biliard :)

Toata lumea facea haz de ustensilele cu care joaca Earl Strickland, dar nimeni nu poate nega faptul ca acesta este un geniu in pool si nu va folosi niciodata ceva ce ii poate dauna performanta si calitatea jocului. Printre chestiile ciudate se remarca indiscutabil tacul foarte lung, peste 70 inch. Cititnd AZB, am aflat ca Shane Van Boening, impulsionat de experienta lui Earl, a inceput sa joace mereu cu o extensie atasata la capatul tacului, facand astfel tacul mai lung si mai greu. Cu aceasta "gaselnita", la inceputul lui 2014, a castigat cam tot ce se putea castiga in SUA. Cum in ultima perioada mi-am schimbat pozitia la masa (o sa revin intr-o postare ulterioara cu detalii) si tineam tacul aproape de bumper, intrigat de experimentele "colegilor" de mai sus, am decis sa caut o solutie pentru a alungi tacul meu Joss.
Intrucat pentru Joss se gasesc mai greu extensii infiletabile la capatul tacului, am hotarat sa comand Balance rite extension, o extensie care se monteaza intre butt si shaft. Dupa o luna de asteptare am primit coletul de la Seyberts, apropo in timpul acestei luni am aflat ca asa jucatori de top ca Mika Imonnen si Jason Shaw au inceput sa foloseasca fulltime aceasta extensie (Mika reusind sa castige un turneu si sa ajunga in finala altuia, finala pierduta in fata patriarhului tacurilor lungi Earl Strickland).

Acum, la 2 saptamani de joc continuu cu extensia, voi incerca sa fac o recenzie a acestui produs. 

Denumire: Balance rite extension
Pret: 31.99 $
Lungime: 103 mm (4.055 inch)
Diametru: 215 mm (8.465 inch)
Greutate: 60 gr (2.1164oz)
Tip filet: 5/16 x 14


































Extensia reprezinta o bucata de lemn cu un capat tata si celalat capat mama, la ambele capete poate fi acelasi tip de filet, sau dupa caz poate fi personalizata cu dimensiuni diferite. 

 
















Extensia este destinata sa fie folosita mereu, ci nu sa fie montata apoi data jos la fiecare lovitura lunga (desi poate fi folosita si asa). Finisajul produsului este foarte bun, lacul este aplicat uniform, taieturile sunt precise, nu exista careva denivelari, per ansamblu lasa impresia de lucru construit calitativ. Pe extensie, sub lac, este imprimat logo-ul produsului, asadar acesta nu este un abtibild care poate fi inlaturat, dupa cum ar putea parea la prima privire.








Extensia, ca si grosime, se potriveste perfect cu butt-ul  si shaftul standard  Joss.






























Cu shaftul Z2 de la Predator abia se sesizeaza o usoara denivelare, shaftul este un pic mai subtire.


 


















De curiozitate am infiletat si shaftul Deep Impact(DI) de la tacul de spart Mezz Power Break II, avand filet United Joint (filet cu dimensiunea oarecum similara cu 5/16 x 14). Shaftul se infileteaza pe extensie fara probleme, doar la ultimul cm merge ceva mai strans, camasa shaftului are loc suficient in lacasul extensiei. Fac aici o mica paranteza,  pe surubul original al butt-ului de la Joss shaftul DI nu merge infiletat pana la capat. Shaftul de la Mezz are acelasi diametru ca si extensia, potrivirea fiind ideala.
 




















 Montata pe tac, extensia se tine foarte bine, nu se slabeste pe parcursul jocului si nu produce vreun sunet distinct. Pentru a echilibra cumva greutatea aparuta pe fata am adaugat in butt o greutate de 0.24oz, in prezent tacul meu are o lungime de 62 inch (58+4) si o greutate de 21.36 oz (19+2.12+0.24). Mi-au trebuit cam 3 sesiuni de joc sa ma adaptez la noua lungime si greutate a tacului. Tacul se simte bine, nicidecum ciudat, initial am avut impresia ca prin adaugarea extensiei s-a pierdut putin din unitate (integritate), ca tacul nu se simte ca un tot intreg, dar la moment aceasta senzatie s-a diminuat. Referitor la feedbackul loviturilor, extensia face ca tacul sa fie perceput un pic mai arcuit, dar nimic grav.

Avantaje:
- Permite jucatorilor mai inalti sa isi alungeasca tacul, fara a fi nevoiti sa-l schimbe.
- Tacul poate fi tinut majoritatea timpului in zona de grip.
- Sprijinul trebuie folosit foarte rar.
- Adaugarea greutatii pe fata, face mai stabila urmarirea bilei albe (follow through).
- Folosirea extensiei cu filet diferit la capete, permite utilizarea shafturilor pe butt-uri care avand alt filet, erau anterior incompatibile.

Dezavantaje:
- Pretul de 32$ (sau 48$ pentru unele tipuri de filet) poate fi considerat de unii ca fiind prea mare pentru o bucata de lemn de 10 cm.
- Tacul devenind mai lung poti lovi peretii si obiectele care anterior erau la o distanta sigura de capatul tacului. Oricum nimic nu te impiedica sa dai jos extensia, sa lovesti apoi sa o infiletezi la loc.
- Logo-ul  in timpul pendularilor si loviturii intra in campul vizual si poate fi deranjant pentru unele persoane.
- Extensia "strica" estetica si designul tacului.

Concluzii
Am ramas multumit de acest produs si intentionez sa-l folosesc si mai departe, poate chiar in viitor sa comand o extensie custom mai lunga/grea. Pretul platit il consider unul acceptabil, avnd in vedere calitatea si ideea in sine care mi se pare foarte originala. Daca montez extensia pe butt-ul scurt de Mezz Power Break II obtin un tac cu o lungime normala si schimband shaftul il pot folosi ca tac de spart  sau de joc (am incercat sa joc cu buttul de PBII si nu joaca rau). Recomand cu incredere Balance rite extension pentru oricine vrea sa experimenteze ceva nou sau cauta solutii eficiente sa-si lungeasca tacul si de ce nu sa-si creasca nivelul de joc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu