vineri, 13 iunie 2014

Corpul uman, Biliardul si Increderea

Sporturile(jocurile) cunoscute si practicate in prezent pot fi divizate in 2 mari categorii: 
1) Sporturi in care actiunile sunt firesti pentru corpul uman, aceste sporturi contin miscari si poze naturale, care nu necesita o perioada indelungata de adaptare. Vorbim aici despre alergare, sarituri in lungime, inot, lupte libere etc.
2) Sporturi pentru care corpul uman nu este "destinat".  Practicarea acestor disciplini, implica miscari, poze activitati oarecum anormale sau rar intalnite in viata obisnuita, de exemplu scrima, schi alpin, ciclism etc.

Biliardul se inscrie in cea de-a doua categorie, corpul nostru nu este "proiectat" pentru a sta intins asupra unei mese cu mainile si picioarele in pozitii ciudate (uneori deloc comode) avand scopul de a lovi cu un tac bile de diferite dimensiuni. Acesta este unul din principalele motive care determina existenta unei contradictii continue intre instinctele, reactiile firesti si tehnica corecta a jocului. In lipsa unei tehnici desavarsite, corpul nostru va incerca mereu sa ne duca in eroare, va incerca sa procedeze asa cum crede el ca este bine si nu cum este corect  din punct de vedere "tehnic". Toate acestea ne permit sa afirmam ca in biliard  "Daca ceva se simte ca fiind placut si confortabil, mai mult ca sigur inseamna ca e gresit.
Pentru jucatorii incepatori si medii unul din scopurile antrenamentelor la masa de biliard este lupta cu propriul organism, impunerea unui mod corect de a executa loviturile si verificarea permanenta a felului in care corpul se supune acestor cerinte. Jucatorii buni au o tehnica avansata, pentru ei totul a devenit obisnuinta, a doua natura, ei joaca din subconstient, deoarece si-au "dresat" organismul pe parcursul miilor de ore de practica.

Una din descoperirile majore, care mi-a revolutionat jocul de biliard a fost constatarea ca, corpul meu ma inseala. Ratam mereu si in acelasi mod loviturile taiate cu bila obiect foarte aproape de manta, desi dupa cum credeam, ma asezam corect pe lovitura si tinteam bine, rezultatul era dezamagitor, bilele nu intrau in buzunare. Am repetat zeci de ori aceeasi lovitura si urmarile erau identice, adica negative. Nu intelegeam ce se intampla, parca faceam totul corect, loveam cum trebuie si nimic. Toate astea au continuat pana intr-o zi, cand un jucator mult mai bun, mi-a vazut problema si m-a aliniat el pe lovitura, i-am spus imediat ca dintr-o asa pozitie voi rata garantat executia, deoarece vizual aveam perceptia ca nu sunt aliniat corect, ba chiar mai mult, nici macar nu voi atinge bila obiect, taietura mi se parea foarte fina. Cu toate acestea, el a insistat, am executat lovitura si minune, bila s-a dus cuminte in buzunar, am mai dat de cateva ori si rezultatul a fost cat se poate de imbucurator. Atunci am trait unul din momentele de AHA!, am inteles ca organismul, ochii, simturile mele ma pot insela, imi pot juca festa cand vine vorba despre unele situatii la masa de joc. Mi-a fost greu sa ma obisnuiesc sa nu fiu increzator, dar cand rezultatul este unul pozitiv, deja stii cum trebuie sa procedezi.

De cate ori ati vazut ca intr-o situatie in care bila alba si bila obiect sunt mai apropiate, jucatorii abia executand lovitura, sar imediat in sus, nici vorba de urmarirea bilei albe sau pastrarea corpului nemiscat, evident ratand executia. Fiind intrebati de cauzele unui asemenea comportament, motiveaza ca altfel ar fi atins a doua oara bilele cu tacul, desi din amplasarea bilelor este clar ca lovitura putea fi executata corect fara riscuri. Asa reactioneaza corpul nostru in situatii pe care nu le-a practicat, reactioneaza impulsiv si prin urmare, de cele mai multe ori, gresit. Cu siguranta ati vazut cum in incercarea de a obtine efectul de retur toti jucatorii incepatori lovesc foarte tare bila alba, desi pentru a obtine rezultatul dorit este nevoie de o lovitura medie, fluida, sau cum in dorinta de a executa o lovitura cu stop, are loc oprirea fortata a mainii. Toate aceste exemple ne demonstreaza ca deseori in jocul de biliard e contraindicat sa ai incredere in propriul organism, daca reusesti sa te debarasezi de aceste reactii si inveti sa joci, sau te antrenezi cu mintea deschisa, rezultatele vor veni mult mai rapid. Prin urmare de cate ori va confruntati cu o situatie care va da batai de cap, incercati si cele mai ridicole variante de executare, e posibil sa fiti placut surprinsi cand veti gasi solutia chiar acolo unde nu va asteptati.. Doar prin antrenament serios si corect corpul nostru poate fi supus si obligat sa joace asa cum trebuie.

Din cele mentionate mai sus nu rezulta insa, ca in jocul de biliard nu ne putem baza deloc pe propriile simturi. Indiscutabil ati trecut prin faze cand, v-ati aliniat pe lovitura, ati lovit, dupa care imediat ati miscat mana in lateral incercand parca sa corectati lovitura. In asa situatii organismul, avand experienta  loviturilor similare, ne-a indicat eroarea si anume, eroarea de aliniere, pe care noi din anumite motive nu am observat-o sau ne-am fortat sa o mentinem desi nu trebuia sa o facem. Cu acumularea practicii de joc greselile sunt mai mult determinate de asezarea, alinierea incorecta, abordarea gresita a loviturii, decat de executia propriu-zisa.
Toate aceste aspecte, abilitatea de a combina increderea si neincrederea in noi insine, de la un anumit moment, fac din biliard preponderent un joc al mintii decat unul al mecanicii si fizicii..






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu