vineri, 18 septembrie 2015

Cei patru magnifici la Campionatul Mondial Bila 9 2015


Astazi este ultima zi de concurs la Campionatul Mondial Bila 9 din Qatar, se joaca semifinalele, iar apoi finala.

In semifinale se vor intalni:
Ko Pin Yi vs Wu Jia Qing
Ko Pin Chung vs Shane Van Boening
Dar, pana vor incepe meciurile finale, avem ceva timp sa recapitulam ultmele 2 zile de la CM.

Miercuri, 16 septembrie s-a jucat faza 1/32, in mare parte favoritii s-au calificat fara probleme, ar fi de mentionat victoria lui Carlo Biado impotriva lui Lee Van Corteza 11-5 (filipinezii au fost ghinionisti la tragerea la sorti, au avut 4 sportivi ce au jucat intre ei), victoria lui Mark Gray in fata lui Ralf Souquet, in joc decisiv, dupa ce Ralf a fost tot meciul la conducere si parea ca nu are cum sa rateze calificarea in runda urmatoare. Chinakhov l-a batut lejer pe Antonio Gabica, 11-5, in timp ce Alex Kazakis a trecut cu greu de Fong Pang Chao, 11-10.Surpriza acestei runde a fost cu siguranta Hunter Lombardo, americanul a reusit sa-l invinga pe polonezul Mateusz Sniegocki, 11-10, desi, dupa evolutia din grupe, orcine s-ar fi asteptat ca Sniegocki sa aiba un meci usor. Yokio Akagariyama l-a invins fara mari probleme pe una dintre tinerele sperante filipineze, Johann Chua, 11-5, iar Ko Pin Chung cu acelasi scor a trecut de Mario He, aratand un joc solid si foarte increzut.

Joi, 17 septemebrie, a fost o zi dramatica, interzisa cardiacilor. Urmau sa fie jucate 3 runde, astfel din cei 32 de jucatori trebuiau sa ramana doar 4. Capul de afis al acestei faze a competitiei era tinut de meciul lui Ko Pin Yi cu Carlo Biado, reeditarea finalei de acum cateva luni de la Campionatul Mondial Bila 10, de aceasta data, desi am avut acelasi castigator, meciul a fost unul unilateral, Ko Pin Yi a avut la un moment dat 6-0, iar Carlo nu a putut sa arate nimic din ce asteptau fanii lui, scor final 11-4. Reprezentantul Venesuelei, Jalal Yousef, a pierdut cu 7-11 in fata lui Warren Kiamco, un meci strans in care experienta filipinezului si-a spus cuvantul, iar Jalal a demonstrat ca victoriile din grupa nu au fost intamplatoare.John Morra fiind condus cu 10-8 de Mark Gray, a demonstrat ca are nervi de otel, reusind sa intoarca scorul si sa ia victoria cu break in jocul decisiv. Aloisius Yapp din Singapore l-a dominat pe Jeffrey Ignacio, 11-6, un meci in care campionul mondial  la juniori la Bila 9 a aratat ca antrenamentul intens sub indrumarea lui Ralph Eckert a dat roade. Wang Can l-a invins pe Chinakhov, etaland un joc perfect, in timp ce rusul a facut cateva gafe care la acest nivel sunt de nepermis, 11-7. Shane a trecut de spaniolul Pizzaro, 11-5, Appleton l-a invins pe Ekonomopulus, 11-7, ambii avand un joc mediocru cu numeroase ratari. Nu au acces mai departe jucatorii veniti din calificari, Akagariyama a pierdut 9-11 de la Ko Pin Chung, iar Oliver Medennila de la Chang Yu Lung, 4-11.

Optimile de finala aveau sa prefigureze niste sferturi de foc. Darren Appleton a pierdut cu 11-2 in fata lui Dennis Orcollo, englezul a avut cel mai prost meci din ultimii ani, nu a reusit deloc sa se concentreze si nici macar schimbarea shaftului cu unul de culoare neagra nu a adus vreo imbunatatire. La scorul de 10-2, cu bilele imprastiate dupa o spargere buna, Darren a ratat bila 2 dreapta pe buzunar si a cedat meciul. SVB si-a luat revansa in fata taiwanezului Chang Yu Lung pentru infrangerea de anul trecut, 11-5. Ko Pin Chung conducand cu 8-5 in meciul cu Mike Dechaine,  a cedat initiativa si americanul a inceput revenirea, la scorul de 10-9 pentru taiwanez, Mike era pe punctul sa duca partida in joc decisiv, dar rateaza bila 9, lasand-o pe buzunar si cedeaza. Confruntarea europenilor David Alcaide si Wojciech Szewczyk a fost una incrancenata, polonezul reusind sa se simpuna abia in jocul cu numarul 21, 11-10. Ko Pin Yi a luat un avans puternic in fata lui Kiamco, 9-2, dar filipinezul nu era gata sa cedeze asa usor, recuperand 7 jocuri, in cele din urma Ko a apasat acceleratia si a castigat meciul 11-9. Desi era si el la conducere, cu 8-4, Mika Immonen se pare ca s-a lovit de o bariera invizibila atunci cand adversarul sau, John Morra a inceput revenirea spectaculoasa, scor final 11-8 pentru canadian si un meci pe care Mika nu il va uita mult timp. Confruntarea chinezeasca intre Wang Can si Wu Jia Qing l-a avut castigator pe acesta din urma, 9-11. Un meci care a tinut spectatorii cu inima la gura a fost confruntarea intre surpriza campionatului Yapp si grecul Kazakis. Aloisius a inceput puternic, avnad 4-0, Kazakis a reusit sa revina si sa preia el conducerea, jucatorul asiatic a egalat la 10 si a iesit triumfator in jocul decisiv. O evolutie spectaculoasa pentru tanarul din Singapore.

Primul sfert de finala, care s-a incheiat cel mai rapid a fost Shane van boening vs Dennis Orcollo, un meci care promitea multe, dar se pare ca Shane a intrat in "God mode" si a jucat perfect, 10-0, Dennis a spart si a facut break, luand jocul de onoare, scor final 11-1 si Shane mi se pare favoritul la titlu. Ko Pin Chung nu a intalnit rezistenta de la polonezul Szewczyk, vadit obosit dupa ultimul meci din optimi, 11-5. Fratele sau, Ko Pin Yi, dupa un inceput mai ezitant a stiut sa capitalizeze erorile lui Morra, dupa care s-a dezlantuit si a fost de neoprit, 11-6. Aventura lui Aloisius Yapp s-a terminat in meciul cu Wu Jia Qing, 7-11, Yapp a demonstrat ca are potential si ca, daca va continua in acelasi stil poate produce rezultate inalte.

Pana la inceputul meciurilor, as vrea sa-l felicit pe Ko Pin Chung, jucatorul care astazi, 18.09.2015, implineste 20 de ani, cine stie, poate is face cadou titlul de campion mondial.

Un comentariu:

  1. Felicitari si multumiri pentru aceste relatari ample si detaliate de la campionatul mondial.Le am citit cu mare placere .Acum ca se cunosc castigatorii poate vom avea cateva ecouri ale infrangerii lui SVB.

    RăspundețiȘtergere