sâmbătă, 26 septembrie 2015

Romania in sferturile de finala la Cupa Mondiala

 

Echipa Romaniei, a reusit ieri o performanta istorica, calificarea in sferturile de finala la World Cup of Pool, amintim ca participarea de anul acesta reprezinta debutul tarii nostre in aceasta prestigioasa competitie internationala. Meciul cu Indonezia nu a fost nici pe departe de aceeasi calitate ca partida disputata cu China, in schimb a fost un meci foarte intens, plin de emotii si ne-a tinut cu sufletul la gura pana in ultima clipa. In interviul dinaintea partidei, indonezienii pareau siguri pe fortele proprii si determinati sa faca spectacol, fiind convinsi ca daca ajung in sferturi, pot lupta si pentru titlu. Increderea asiaticilor s-a confirmat in primul joc, cand acestia au spart si au inchis masa cu o combinatie 7-9, combinatie care de altfel a fost prezenta cam in fiecare meci de la WCOP si pe care cu siguranta o vom mai vedea. In jocul urmator, Irsal Nasution nu baga nimic din spargere si bilele sunt imprastiate bine pe masa cu o lovitura accesibila la bila 1, Babken Melkonyan ataca, dar rateaza si adversarii inchid masa. Aceasta prima ratare la o bila destul de usoara, l-a afectat puternic pe Babken si nu l-a mai parasit pe durata intregului meci. Spre bucuria noastra spargerea indonezienilor nu a fost la fel de buna ca in meciul cu Germania, in timp ce echipa noastra a beneficiat de un golden break, pentru a egala la 2. A urmat apoi o alta ratare copilareasca a lui Babken si presiunea jocului parea ca l-a coplesit pe sportivul nostru. Indonezia era la conducerea meciului si avea toate sansele sa se distanteze la 2 jocuri, dar se pare ca si pentru ei gandul ca se pot califica in sferturile de finala a fost greu de suportat, drept pentru care, in jocul sase au ratat bila 3. Cu 5 bile ramase pe masa romanii aduc din nou egalarea, aici ar trebui mentionata iesirea superba facuta de Melkonyan de la bila 7 la bila 9. Acelasi Melkonyan vine la spargere, dar bila 5 se incapataneaza sa intre in buzunar, spargere nerezultativa si dupa un schimb de sigurante, asiaticii ies in fata, 4-3, apoi 5-3 dupa ce reusesc sa faca break&run. Scorul devenea unul periculos, iar jocul nesigur a lui Babken Melkonyan nu ne dadea motive sa fim prea optimisti.
Dar, cateodata te mai ajuta si adversarul, asa cum s-a intamplat in jocul cu numarul noua, cand Muhammad Simanjuntak a jucat push out, in timp ce partenerul sau de echipa ii arata cu tacul plasat pe manta unde sa loveasca, arbitrul a anuntat fault si anume marcarea mesei. O sansa nesperata pentru romani, de care sportivii nostri au stiut sa profite, 4-5, iar jocul care a urmat dupa acesta a fost, in opinia mea, momentul crucial al meciului. Ioan Ladanyi sparge, introduce 2 bile si lasa lovitura simpla la bila 1, dar cu o iesire mai pretentioasa la bila 3, Babken introduce bila 1, insa rateaza iesirea si il lasa pe Ladanyi cu bila alba langa manta scurta si bila 3 in apropierea buzunarului de mijloc, fara lovitura de atac directa. Anume in asa momente, echipa este testata cu adevarat, in situatii ca acestea, atunci cand unul din parteneri nu isi gaseste jocul, celalalt trebuie sa il sprijine si sa faca treaba mai grea si Ioan Ladanyi a stiut sa-si ajute colegul, ataca bila 3 cu manta si o introduce in buzunarul de mijloc opus, de aici inchiderea mesei devine o formalitate. Replica comentatorului la adresa lui Ioan - "He's been a rock" avea sa sintetizeze foarte precis modul in care a jucat lugojeanul, solid ca o stanca, hotarat, fara emotii. 5-5 si Babken la spargere, aproape reusind al doilea golden break, cu bila 9 pe buzunarul de colt, Ioan Ladanyi trimite bila alba din bila 2 exact in nouar si sare in sus de bucurie, avem 6-5 si urmam la spargere. Ultimul joc a fost unul foarte nervos in care ambele echipe au ratat enorm, la noi rateurul a fost Babken, dupa ce a aruncat bila alba de pe masa la o lovitura de jump, iar apoi nu a reusit o combinatie usoara 5-6, iar la ei Irsal Nasution nu a introdus bila 1 la inceputul meciului, iar la sfarsit a ramas in snooker la bila 7. Acest snooker l-a fortat pe Muhammad Simanjuntak sa dea jump, fara insa a introduce ceva, ramasi cu trei bile pe masa, jucatorii romani s-au concentrat si au obtinut victoria, 7-5, lovitura la bila 9, apartinand lui Babken Melkonyan, el fiind cel care a debutat in acest meci cu stangul, dar l-a terminat cu dreptul. O imensa realizare pentru biliardul romanesc si un impuls material serios pentru baieti, care si-au asigurat prin calificarea in sferturi cate 4500$ fiecare. S-ar fi gandit Babken Melkonyan acum un an, cand participa la seminarul organizat de Darren Appleton la Brasov, ca peste 15 luni va juca cu campionul mondial in sferturile Cupei Mondiale?

Tot ieri s-au aflat si restul echipelor calificate in sferturi, dar pana a vedea ce meciuri urmeaza astazi la Cupa Mondiala, haideti sa parcurgem momentele notabile din runda 1 si 2 a competitiei.
In runda 1 meciurile jucate miercuri si joi au adus victoria neasteptata, dar nu foarte surprinzatoare a Qatar-ului in fata SUA si a Singapore-ului in fata Greciei. Astfel, Waleed Majid "s-a razbunat" pe Shane Van Boening pentru infrangerea de la World Pool Masters de anul acesta, in timp ce Alex Kazakis nu si-a putut lua revansa in fata lui Aloisius Yapp pentru meciul pierdut in decisiv in optimile de finala a Campionatului Mondial Bila 9. De asemenea, Cehia s-a impus in fata Spaniei, 7-3. Restul favoritilor au trecut mai departe fara probleme, cea mai remarcabila realizare apartinand filipinezilor, care condusi cu 2-0, au reusit sa ia 6 jocuri consecutive, patru dintre care fiind break&run, castigand in final cu 7-4 impotriva Rusiei.

Runda 2 a debutat cu thrillerul Olanda vs Japonia, meci in care Niels Feijen a fost departe de forma lui de varf, gresind grav de cateva ori, inclusiv in jocul decisiv, cand a scapat din spargere bila alba in buzunar. Sub strigatele de bucurie ale lui Naoyuki Oi, colegul sau de echipa, Toru Kuribayashi introduce Bila 9 prin combinatia amintita mai sus 7 cu 9, victoria niponilor cu scorul de 7-6. A urmat apoi plimbarea prin York Hall a duetului Darren Appleton & Karl Boyes, 7-0 in fata Coreei de Sud. Austria, dupa cum si era de asteptat, a trecut de Franta, 7-2, iar Taiwanul a invins Polonia cu 7-3, meci in care ambele echipe au jucat mediocru, abundand in ratari si pierderi de pozitii. Qatarul a fost net superior in confruntarea cu Cehia, scor 7-3 cu un Waleed Majid dezlantuit, aratand jocul care l-a facut celebru, cu lovituri simple, lejere, eficiente. In intalnirea dintre Finalanda si Singapore, Mika Immonen avea sa fie un fel de Babken Melkonyan, demonstrand nesiguranta la masa si o stare de spirit neproductiva, dar partenerul sau Petri Makkonen l-a ajutat si a preluat conducerea echipei, reusind cateva lovituri cruciale, de cealalta parte tinerii din echipa asiatica nu au putut etala cel mai bun biliard, inregistrand destul de multe ratari, scor final 7-3 pentru nordici. A incheiat optimile de finala confruntarea intre echipa secunda a Angliei si Filipine, filipinezii porneau favoriti, fiind ajutati de evolutia din primul meci, precum si de statistica, potrivit careia pana acum Filipine nu s-au clasat niciodata mai jos de sferturile de finala. Dar, calculele hartiei aveau sa fie date peste cap de precizia loviturilor de buzunar ale lui Mark Gray si norocul lui Daryl Peach, 7-4 victoria britanicilor.

In sferturi se vor intalni:
26 septembrie 2015, incepand cu ora 15.30 (ora Romaniei)
Austria vs Taiwan
Japonia vs Qatar

26 septembrie 2015, incepand cu ora 20.30 (ora Romaniei)
Anglia A vs Romania
Finlanda vs Anglia B

Transmisiunile pot fi urmarite live, gratis, la adresele de mai jos

Inregistrarile tuturor meciurilor le gasiti aici

Romania vs Indonezia, meci interzis cardiacilor, dar recomandat suporterilor
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu