De la primele momente cand am contactat lumea biliardului si am inceput sa ma antrenez, inregistrarile cu meciurile marilor jucatori au constituit mereu o sursa de inspiratie si fascinatie. Dincolo de stilul abordat de fiecare jucator de top, toti aveau in comun o profunda intelegere a ajocului, autocontrol si disciplina, completate de pasiune si creativitate de neimaginat. De partea aceasta a ecranului seriile de sute de bile in straight pool, sau meciurile de Bila 9, Bila 10, fara vreo ratare, in care lovitura de stabilire a ordinii de joc este cea care facea diferenta, pareau realizari incredibile, iar sportivii care le-au reusit niste zeitati intangibile. Cu totii ne-am dorit sa-i putem urmari pe viu, sa le strangem mana, sa-i intrebam care este secretul biliardului si, cum viata este plina de surprize, uneori visele se realizeaza.
Asa a inceput editia a doua a sarbatorii Predator Dynamite Open 2015, am zis sarbatoare si nu concurs, din doua motive: odata deoarece concursul a fost doar o parte a ceea ce a reprezentat evenimentul de la Brasov din acest an si doi pentru ca doar o sarbatoare poate fi plina de atatea zambete, atata bucurie si entuziasm precum weekend-ul petrecut in clubul de biliard cu mocheta in carouri rosii-gri. Ar mai fi si al treilea motiv, sarbatoarea o petreci cu prietenii, de data aceasta am mers cu prietenul Adrian, un mare fan si cercetator al stroke-ului lui Mika Immonen.
Desi venirea la Brasov a fost prefatata de o surpriza mai putin placuta si anume anularea unei rezervari facute acum o luna (ocazie cu care transmit cele mai "fierbinti" salutari pensiunii Casa Roza), tot raul e spre bine, dupa mai multe telefoane date am reusit sa gasim cazare chiar langa Club Arta, astfel incat ne-am putut bucura pe deplin de ospitalitatea ardeleana, tin sa multumesc dlui. Dorin pe aceasta cale. Am ajuns la club aproape la ora 19.00, la intrare fiind intampinat de prietenul Val cu care nu ne-am vazut de anul trecut, de la seminarul cu Darren Appleton, cand am fost timp de 4 zile "colegi de suferinta" la masa de antrenament. Am intrat in club in componenta largita exact la timp, in 10 min urma sa inceapa festivitatea de deschidere a concursului, sub aplauzele publiculuii, in lumina colorata a reflectoarelor, unul cate unul au iesit in scena actorii principali ai acestui spectacol fascinant: Mika Immonen, Thorsten Hohmann, Daryl Peach, John Morra, Jason
Klatt, Nick van den Berg, Ruslan Chinakhov, Imran Majid, Denis
Grabe, Nick Ekonomopoulos, Nick Malaj si Darren Appleton. Darren a tinut un discurs frumos in care a multumit tutor organizatorilor si participantilor, a comunicat sistemul de joc si regulile concursului, apoi spre deliciul publicului a anuntat meciul demonstrativ pe echipe, primul la 5, intre reprezentativa Romaniei de la World Cup of Pool, formata din Ioan Ladanyi si Babken Melkonyan si reprezentativa Superstars compusa din Thorsten Hohmann si Mika Immonen. Romanii au parut mai determinati si dornici de victorie, dat fiind si sustinerea spectatorilor, debutand cu un 3-0 in care au jucat perfect, adversarii si-au revenit, reducand din scor, dar in cele din urma selectionata autohtona s-a impus cu scorul de 5-3. Chiar daca a fost un meci fara miza, as vrea sa mentionez ca echipa Ioan si Babken mi-a placut, ambii au un stil de joc ceva mai lent, ganditor, prin urmare se aseamana si asta se vede la masa, au jucat frumos, clar si mi s-a parut ca sunt obisnuiti unul cu altul, daca vor continua sa se antreneze in echipa este posibil ca primul meci de la World Cup of Pool, in compania monstrilor din China sa nu devina ultimul.
Dupa meciul pe echipe s-au aprins becurile la mese si toti cei prezenti au fost invitati de catre Darren Appleton si Andrei Rusu sa joace si sa comunice cu invitatii celebri. Am profitat din plin de aceasta ocazie, am luat autografe, am facut poze si am discutat cu toti superjucatorii. Revederea cu Darren Appleton a fost o placere si bucurie reciproca, l-am felicitat cu reusita de la China Open 8 Ball si l-am rugat sa-mi semneze o poza de la acel eveniment, moment in care Darren a realizat ca el nu are respectiva fotografie si m-a rugat sa-i obtin si lui o copie, lucru care l-am facut a doua zi. Dat fiind lipsa barierii lingvistice, am discutat zeci de minute cu campionul rus, Ruslan Chinahov, o combinatie exceptionala intre un jucator de clasa mondiala si o persoana foarte agreabila si deschisa. Intre timp, la mese, Mika Immonen arata tuturor spectatorilor ce inseamna biliardul in regim de relaxare, iesiri cu 4-5-6 mante, lovituri din pozitie de snooker cu introducerea bilei obiect si iesire la urmatoarea bila, o adevarata frenezie, iar, mult mai calmul si tacutul, John Morra isi vedea de treaba cu tancul iesean Radu Anghel, de la care daca nu gresesc a si pierdut. La masa alaturata celei unde am jucat eu, tinerii lupi din delegatia estoniana, condusi de Denis Grabe se antrenau de zor.
Usor, usor, ne apropiam de miezul noptii, numarul paharelor de bere servite de catre ospatari a crescut, iar participantii unul cate unul au inceput sa paraseasca clubul, dorind sa se odihneasca cat mai bine pentru prima zi de concurs.
Sambata, 5 septembrie, primele meciuri au fost programate la ora 10, ora la care am ajuns si eu, toti cei care urmau sa joace se antrenau activ, unii luptand cu oboseala ramasa de aseara, altii cu emotiile de a juca impotriva unor campioni de talie mondiala. Sistemul de joc a fost urmatorul: piramida dubla pana la primii 16, meciurile fiind de primul la 8 pe fata piramidei si, primul la 7, pe spatele piramidei. In faza piramidei simple, s-a jucat primul la 10, iar finala primul la 11. Triunghiul de bile se pozitioneaza cu bila 1 pe punct, iar bilele 2 si 3 la colturi, spargere alternativa.
Celebritatile si-au facut treaba repede si calitativ, castigand meciurile detasat, 8-0 fiind un scor des intalnit. Printre surprizele primei runde as evidentia victoria lui Stefan Danescu (jocul caruia m-a impresionat la Best of the East, cand l-am vazut prima data), impotriva estonianului Erki Erm (8-6), un jucator care participa regulat la Eurotour. In runda urmatoare, pe fata piramidei, jucatorii de top au avansat iarasi fara probleme, cu exceptia canadianului Jason Klatt care a pierdut in fata turcului Saki Kanatlar, 5-8. Liderii biliardului romanesc Ioan Ladanyi si Babken Melkonyan au trecut in joc decisiv de adversarii lor. Ioan l-a invins la masa TV pe turcul Ferdi Ozdemir, un meci lung, cu doi jucatori nu tocmai rapizi, motiv pentru care singura data in tot concursul a fost aplicata limita de timp pe lovitura. In timp ce Babken a reusit sa revina de la 3-0 pentru Sandor Tot, sa duca partida in joc decisiv si cand pe masa au ramas doar 4 bile, iar Sandor a jucat siguranta, sa se mobilizeze, sa dea cu alba in manta, iar de acolo bila 7 in buzunarul anuntat, restul fiind formalitate pentru victorie. Aceasta bila 7 a fost cea mai frumoasa bila a zilei de sambata, fiind indelung discutata de spectatori pe parcursul celor 2 zile de concurs. As vrea, de asemenea sa evidentiez victoria de moral obtinuta de catre prietenul Alexandru Cotescu in meciul cu Marian Toader, scorul de 8-5 este cel care i-a adus lui Alex increderea si puterea necesara pentru a merge mai departe.
Pe spatele piramidei favoritii si-au confirmat statutul, dar si aici au existat surprize, tanarul israelian, Dan Afriat, cu care am facut cunostinta anul trecut la Best of the East, l-a invins cu 7-3 pe Ovidiu Dinu, iar Andrei Galatanu, al carui stil de joc l-as descrie ca "neinfricat" l-a scos din concurs pe puternicul Alexandru Florescu, scor 7-2.
Pana a trece la runda urmatoare as vrea sa povestesc putin despre organizarea concursului, au existat transmisiuni HD in direct de pe 2 mese, masa centrala (nr.7) beneficiind de grafica computerizata si de comentarii in limba engleza. Streamul a fost organizat de echipa Ebilliard.tv din Franta (Christophe Monzein si Joe Chance), calitate exceptionala si profesionalism la cel mai inalt nivel. La fiecare masa de joc au existat fie tablete, fie telefoane cu softul necesar pentru tinerea scorului, astfel incat rezultatele se actualizau instantaneu si puteau fi urmarite pe site-ul www.billiardport.com. La intrarea in club a fost amenajat un birou de informatii, unde jucatorii puteau afla cand au programat urmatorul meci, sau puteau afla scorurile de pe tableta pusa la dispozitie. Meciurile s-au anuntat la microfon, astfel incat nu au existat intarzieri sau jucatori care nu s-au prezentat la timp. Pe langa acestea, in holul de la etaj participantii puteau sa-si cumpere placinte, hot-dog sau pizza, restabilindu-si astfel puterile fara a mai parasi localul, iar ospatarii si barmanii au fost intotdeauna foarte amabili si receptivi. Concluzionand, o organizare de nivel mondial, asa cum nu am mai intalnit la niciun concurs din tara.
Urmatoarea runda pe tabloul principal era runda de calificare in primii 16. Darren Appleton a trecut cu 8-1 de Cotescu, dupa ce la scorul de 1-0 pentru Darren, Alex a ratat egalarea nereusind sa introduca o bila 9 elementara, aceasta ratare a determinand in mare evolutia meciului, afectandu-l serios pe jucatorul roman. Evident, ca am avut parte si de meciuri intre greii biliardului, Astfel T. Hohmann l-a invins in joc decisiv pe Mika Immonen, iar Imran Majid pe Nick van den Berg. In confruntarea tinerilor John Morra si Nick Malaj, canadianul a fost mai precis, 8-6. Nick Ekonomopoulos l-a batut neasteptat de usor pe Denis Grabe, 8-2. O surpriza placuta le-a oferit spectatorilor romani, Ioan Ladanyi, care demonstrand un joc de calitate, a reusit de fiecare data sa profite de greselile lui Ruslan Chinahov si sa-l invinga in cele din urma cu 8-5. Inspirat de victoria asupra lui Sandor Tot, Babken Melkonyan a fost de neoprit in meciul cu Ciprian Gindac, 8-3.
Pe tabloul secundar pentru a-si asigura calificarea, jucatorii mai aveau ceva de munca. Astfel juniorul Dan Afriat si-a invins compatriotul, pe Valery Kostovetsky, cu 8-3, dar in meciul urmator cu turcul Mehmet Bakici a cedat strans, cu 6-8, pe parcursul intalnirii, la scorul de 6-6, spectatorii israelieni au invocat un fault facut de jucatorul turc, dar Dan nu a fost pe faza si meciul a continuat fara vreo penalizare pentru adversar. Marian Toader a fost invins cu 7-1 de Zoltan Kersco, dupa ce in runda anteriora a trecut cu 7-4 de Sertan Yorulmazlar. Surpriza rundei a doua de pe tabloul secundar a fost infrangerea si iesirea din concurs a canadianului Jason Klatt, care a cedat in fata israelianului Shai Zecharia, 3-7. Daca pe hartie rezultatul intr-adevar este surprinzator, pentru cei din club scorul nu a fost deloc unul uimitor, "starea de spirit" a lui Jason fiind prea putin favorabila unui rezultat pozitiv. Dupa cum a zis John Morra: "He came to have fun, he'll be serious in Qatar."
In cele din urma, pe la ora 22.00, s-au jucat meciurile pentru a determina ultimii 8 jucatori calificati. Alex Cotescu l-a invins usor pe Mehmet Bakici, 7-1, dupa ce la scorul de 3-1 pentru el, a avut parte de 2 meciuri pe care le-a castigat cu combinatie 2-10, ajuns la 5-1 in 2 minute, turcul nu a mai opus rezistenta. De asemenea, fara rezistenta s-au terminat si confruntarile lui Nick van den Berg vs Florin Macovei si Denis Grabe vs. Zoltan Kercso, scor 7-0 in ambele cazuri. Mika Immonen a avut ceva emotii cu Radu Anghel, Radu conducea meciul si a avut sansa sa se distanteze, dar se pare ca nu si-a putut stapani nervii si a ratat cateva bile usoare, lucru de care a profitat mult mai experimentatul finlandez. La masa nr. 4, partida intre Nick Malaj si Sergiu Voicu a fost un adevarat show de biliard, o demonstratie de forta a albanezului, devenit de curand cetatean grec. Nick, intr-un ritm asemanator cu cel al lui Ronnie O'Sullivan in timpurile de glorie ne-a aratat ce inseamna naturaletea si viteza, avand la un moment dat 5-0, dar Sergiu a reusit sa profite de erorile adversarului si a mai redus din diferenta, scor final 7-3.Ceilalti 3 calificati s-au determinat in meciuri grele, lungi, finalizate in joc decisiv. Saki Kanatlar si-a invins compatriotul pe Onur Yildirim. Ciprian Gindac, a reusit in jocul decisiv sa faca o lovitura de siguranta fenomenala, lipind bila alba de bila 9, cand pe masa mai erau doar 4 bile, adversarul sau, Ferdi Ozdemir, nu a mai gasit solutia necesara si a facut fault, Ciprian a inchis masa. Practic simultan s-a terminat si meciul intre Ruslan Chinahov si Sandor Tot, rusul avea 5-3 si parea ca se va califica usor, dar Sandor a ajuns primul la 6 jocuri castigate, Ruslan a reusit sa egaleze si in jocul cu numarul 13, ratarea lui Sandor i-a adus un loc in primii 16.
Desi era aproape de miezul noptii si cam toata lumea pleca, iar personalul din club pregateau mesele pentru a doua zi, am jucat un set pana la 7 cu prietenul Val, in primul joc reusind chiar break&run, primul cu noul shaft. Apoi au urmat cateva pahare de vorba la bar, in compania lui Ruslan Chinahov si Nick Ekonomopoulos, era deja duminica.
Ultima zi de concurs, duminica, 6 septembrie, a inceput la ora 11, cand s-au jucat optimile de finala. Am ajuns in club putin inainte de debutul partidelor, cand jucatorii se antrenau intens la mese. Romania era reprezentata de 4 jucatori si, tinand cont de evolutia meciurilor de sambata, unii dintre ei aveau sanse sa se califice mai departe. Alex Cotescu a picat cu John Morra si nu i-a putut pune probleme, fiind invins cu 10-1, meci in care canadianul a ratat o singura bila. Dupa cum a afirmat la final Alex, a fost cea mai puternica demonstratie de biliard la care a asistat. Ciprian Gindac a inceput slab meciul cu Imran Majid, fiind condus la un moment dat cu 6-1, handicap pe care nu l-a mai putut recupera pana la final, 10-3 victoria indianului englez. Meciul intre Ruslan Chinahov si Babken Melkonyan a fost unul strans in prima jumatate, rusul avea 7-5, dar au urmat doua ratari inexplicabile in urmatoarele meciuri, o data la bila 9, iar apoi la bila 10 si s-a ajuns la 7-7, Chinahov a luat timeout si dupa revenirea la masa a inchis meciul 10-7. La masa televizata, Ioan Ladanyi a jucat perfect primele 8 jocuri, avand 4-4 cu Mika Immonen, dar doua spargeri in care a bagat bila alba si o ratare la bila 9 au facut diferenta, scor final 10-4. Thorsten Hohmann a avut ceva probleme cu Saki Kanatlar, turcul a fost in fata 5-3, 6-5, iar la scorul de 7-7, fiind la masa a rata bila 9, de aici neamtul nu l-a mai lasat sa fac nimic 10-7. Confruntarea intre cei doi prieteni, compatrioti si tizi, Nick Ekonomopoulos si Nick Malaj s-a terminat cu victoria celui mai experimentat, 10-4, dupa ce la o anumita etapa, Malaj era condus cu 6-0. Se pare ca atunci cand nu ii este permis sa joace lejer, Nick Malaj iese din zona de confort si poate fi batut. Neasteptat de usor a trecut si Denis Grabe de campionul mondial Daryl Peach, 10-4 pentru estonian care s-a aflat tot meciul la conducere. Duelul intre Darren Appleton si Nick van den Berg a debutat foarte ciudat, primele 4 jocuri, cel care a spart a bagat de fiecare data si bila alba in buzunar, iar adversarul a inchis masa, ulterior Van den Berg a aratat un joc mai precis si concentrat, in timp ce Darren a avut cateva ratari inexplicabile si practic nu a reusit sa intre in meci, scor 10-4 pentru olandez.
Dupa anuntarea sferturilor de finala, clubul Arta a inceput sa se umple cu spectatori, au aparut fete noi din peisajul biliardistic din Bucuresti, precum si pasionati locali de biliard.
Sferturile de finala au fost contradictorii, in meciurile lor, Ruslan Chinahov si Nick Ekonomopoulos au jucat in forta, reusind sa invinga lejer, 10-5 si 10-4 cu Denis Grabe si respectiv, John Morra, in timp ce Mika si Thorsten au trebuit sa munceasca asiduu pentru a se califica in semifinale. Hohmann era condus cu 9-7 si face fault, Nick van den Berg fiind obligat practic sa joace o combinatie 5-7, cu un total de 6 bile pe masa. olandezul ataca, introduce bila 7, dar scapa bila 5 de sub control, pe care o rateaza la urmatoarea lovitura, germanul inchide masa, apoi pe spargerea lui face break&run, ducand scorul la egal, in joc decisiv Nick sparge foarte bine, dar nu introduce nicio bila, iar Thorsten se descurca cu cela zece bile de pe masa, 10-9 victorie germana. La cealalta masa TV, Mika dupa un inceput ezitant de partida cu Imran Majid, cand era condus cu 4-0, a reusit sa intre in meci si sa-si faca jocul, egaland la 6, iar apoi distantandu-se pentru victorie 10-8, ultimele jocuri fiind foarte tactice, cu numeroase lovituri de siguranta si chiar faulturi intentionate.
Semifinala de la masa principala avea sa repete ca si componenta meciul de sambata pentru calificare in primii 16, T. Hohmann vs Mika Immonen, dar, daca atunci neamtul a iesit invingator, de aceasta data finlandezul de gheata, care nu este chiar atat de rece cand vine vorba de emotiile si presiunea jocului, s-a impus. Conducand cu 6-3, Mika a lasat initiativa sa-i scape si s-a vazut egalat la 7, dar si-a luat time out si a reusit sa adune si celelalte 3 jocuri castigatoare. Semifinala a fost comentata de catre Nick van den Berg si a fost foarte placut sa urmaresti meciul live de la balcon si sa asculti pe viu comentariile unui jucator de o asemenea valoare.
Cealalta semifinala a fost una stransa, in care adversarii au mers unul langa altul, la scorul de 8-7 pentru el, Ruslan Chinahov ajunge la bila 9 pe care o ataca si o rateaza, lasand-o foarte accesibila pentru grec. A urmat un pumn in manta, care avea sa tradeze toata importanta acelei lovituri, dar, cum deseori se intampla, Ekonomopoulos care probabil nu mai spera sa dea in acel joc, nu s-a putut concentra suficient pentru a profita de greseala adversarului si a ratat aproape identic, de aici rusul a jucat fara greseala si s-a calificat in finala cu scorul de 10-8.
Mika Immonen vs Ruslan Chinahov, acestia erau cei doi finalisti ai editiei secunde a Predator Dynamite Open 10 Ball 2015 si daca prezenta lui Mika in finala parea oarecum normala, tinand cont ca a castigat cu o saptamana in urma la Constanta, cupa Marii Negre, accederea lui Chinahov in ultimul meci al concursului a constituit o surpriza pentru multi spectatori. Desi nu a ajuns in finala, Darren Appleton a fost totusi prezent acolo, in fotoliul de comentator. Partida finala s-a dovedit a fi una de exceptie, dupa un inceput in forta a finlandezului, 3-0, rusul nu se lasa mai prejos, egaland la 3, la scorul de 6-5 pentru Mika, Ruslan reuseste iarasi sa aduca echilibrul in meci 6-6 si de aici pana la final s-a jucat cot la cot. La scorul de 9-8 pentru Mika a inceput ceva incredibil, ambii jucatori cu motoarele turate la maxim au aratat un biliard perfect, 5 jocuri consecutive, 5 break&run, la scorul de 10-10 Mika Immonen a spart foarte bine si a inchis masa pentru a castiga cel de-al doilea concurs din Romania. O victorie foarte importanta pentru Mika, care in ultimii ani nu prea a reusit sa castige careva concursuri, iar tinand cont ca se apropie Campionatul Mondial de Bila 9, putem fi siguri ca trofeul castigat la Brasov il va stimula si mai mult pe finlandez.
A urmat apoi festivitatea de premiere in care organizatorii au tinut sa multumeasca tuturor celor care au facut posibil acest eveniment. In discursurile lor, castigatorul si finalistul, au multumit spectatorilor pentru sustinere si i-au asigurat ca vor veni si la anul sa lupte pentru trofeul inedit si sa guste iarasi deliciosii "Papanasi". S-au facut numeroase poze si s-au luat autografe de la castigator si ceilalti participanti celebri la concurs.
Dat fiind faptul ca nu am participat la concurs am avut mai mult timp sa socializez cu invitatii speciali, cu vechii prieteni si sa descoper oameni noi, am facut astfel cunostinta cu colegi de forum sau Facebook pe care ii stiam doar dupa nickname-uri, cu jucatori din Israel, Estonia, vorbitori de limba rusa, precum si cu compatrioti din Republica Moldova. Faptul ca majoritatea celebritatilor au ajuns in Romania cu ceva timp inaintea concursului, le-a permis sa se acomodeze mai usor, sa fie obisnuiti cu specificul local si prin urmare sa interactioneze mai bine cu toti participantii si spectatorii. O experienta deosebita si de neuitat, drept pentru care as vrea sa-i multumesc lui Andrei Rusu si Mihaelei Ghiorghiu, precum si tuturor celor care i-au ajutat (parteneri, sponsori, colaboratori), pentru organizarea acestei superbe sarbatori biliardistice si pentru faptul ca mi-au realizat unul din vise.
Am parasit Brasovul pe la ora 21, nu inainte de a-i ura lui Ruslan Chinahov succes la campionatul Mondial de Bila 9 si a-i promite lui Darren Appleton ca la anul voi participa numaidecat la cea de-a 3-a editie a Predator Dynamite Open.
Rezultatele meciurilor http://tmp.billiardport.com/v_matches.aspx?id=95
Piramida http://tmp.billiardport.com/drawchart.aspx?id=95
Inregistrarea cu comentarii de la masa TV, inclusiv finala, 6 septembrie 2015
Inregistrarea de la masa nr. 8, 6 septembrie 2015
Inregistrarea cu comentarii de la masa TV, 5 septembrie 2015
Inregistrarea de la masa nr. 8, 5 septembrie 2015
Festivitatea de deschidere si meciul demonstrativ Ioan Ladanyi, Babken Melkonyan vs Thorsten Hohmann, Mika Immonen
Festivitatea de deschidere. Prezentarea invitatilor speciali.
Meciul demonstrativ intre reprezentativa Romaniei si cea a celebritatilor
Prima zi de concurs
Cu invitatii speciali si prietenii Adrian si Cosmin
Cu o parte a echipei din Israel, Michael Sepiashvili, Arthur Gerziov si Dan Afriat.
A doua zi de concurs si festivitatea de premiere
Pentru imaginile de mai jos as vrea sa-i multumesc colegului de forum, Dragos Lucian
Frumoasa si cuprinzatoare relatare!Citind o aproape ca iti pare rau ca nu ai fost acolo.Intr adevar o mare sarbatoare pentru biliardul romanesc,ceva de neinchipuit cu putin timp in urma.
RăspundețiȘtergereFelicitari organizatorilor pentru concurs ,felicitari autorului pentru expunerea detaliata a evenimentului si asteptam interviurile promise!
Frumoasa si cuprinzatoare relatare!Citind o aproape ca iti pare rau ca nu ai fost acolo.Intr adevar o mare sarbatoare pentru biliardul romanesc,ceva de neinchipuit cu putin timp in urma.
RăspundețiȘtergereFelicitari organizatorilor pentru concurs ,felicitari autorului pentru expunerea detaliata a evenimentului si asteptam interviurile promise!