luni, 21 septembrie 2015

Ko Pin Yi - Campionul mondial la Bila 9 in 2015


Semifinalele Campionatului mondial Bila 9 2015 intre Ko Pin Chung vs Shane Van Boening si Ko Pin Yi vs Wu Jia Qing s-au derulat dupa 2 scenarii total diferite.
In primul meci, Shane si-a dominat clar adversarul, cu un inceput vertiginos, 5-0, moment in care meciul s-a cam jucat, Ko Pin Chung, reusind sa obtina doar jocul de onoare, scor final 11-1 pentru american. De cealalta parte, am putut urmari o bijuterie biliardistica, o demonstratie de pool de cea mai inalta calitate, fara indoiala cel mai frumos meci al Campionatului mondial. Chinezul Wu Jia Qing a inceput mai bine, avand la un moment dat 6-2, la scorul de 6-3, intorsi de la pauza, Wu urma la spargere, dar baga alba, Ko inchide masa, dupa care mai castiga un joc cu break&run, 6-5. Urmeaza apoi un schimb de jocuri si, la scorul de 7-6 pentru Wu, vine momentul crucial al meciului, chinezul sparge, dar nu are o lovitura de atac la bila 1, alege sa joace siguranta si o face nereusit, lasand taiwanezului masa deschisa, urmeaza egalarea si detasarea lui KO cu inca un break&run, 8-7, de aici avem parte doar de inchideri de masa pe spargere fiecaruia si intrucat Ko a fost primul care a spart, victoria i-a revenit lui, 11-10.

Ultima confruntare a Campionatului Mondial Bila 9 era un eveniment unic pentru ambii sportivi, niciunul din ei nu a mai jucat in finala acestui concurs. Meciul a fost unul strans, tensionat, cu cateva ratari si gafe de ambele parti, dar daca Ko Pin Yi a fost mai norocos, fara a lasa mese usoare atunci cand rata, greselile lui Shane, facute in ultimele jocuri, au fost fatale. La scorul de 8-8, Ko Pin Yi rateaza copilareste, introducand bila 8 baga si bila alba in buzunar, 9-8 pentru Shane si americanul urmeaza la spargere, dar nu are lovitura clara la bila 1, dupa cateva lovituri de siguranta Ko lasa masa deschisa si Shane are ocazia sa se distanteze la doua jocuri,  incepe sa bage bilele, dar cu 4 bile ramase pe masa, Van Boening face cea mai mare greseala, introduce bila 5, dar rateaza iesirea si ramane in snooker la bila 7, incearca un jump, insa bila 7 iese din buzunar si ramane in fata lui, 9-9. La scorul de 12-11, vine si ultima greseala a lui SVB, dupa spargere, anunta push, Ko il lasa sa dea si fara prea multa pregatire si calcul al loviturii din manta, Shane atinge bila 2, dar o lasa foarte accesibila pentru adversar, de aici inchiderea mesei devine o formalitate pentru taiwanez. Utlima bila 9 bagata sub aplauzele slabe ale publicului aproape inexistent, ii aduce lui Ko Pin Yi titlul de Campion Mondial la Bila 9 si suma de 30 mii $. Un an senzational pentru jucatorul de doar 26 ani, care in luna februarie a castigat si Campionatul Mondial de Bila 10.

In opinia mea, victoriile devastatoare obtinute de SVB in sferturi si in semifinale, scor general 22-2, precum si celelalte jocuri castigate la scor confortabil i-au jucat festa, neintalnind rezistenta din parte adversarilor si neavand practic niciun meci in care sa fie fortat sa se mobilizeze psihic la maxim, americanul nu a putut sa faca fata presiunii in meciul hotarator, nefiind ajutat nici de spargerea care pana la acel moment l-a servit exemplar. Adversarul sau s-a dovedit a avea nervi de otel si ceva noroc,combinatie care a scos in evidenta carentele jucatorului american. A fost evident ca Shane isi doreste acest titlu, dar uneori sa-ti doresti ceva prea tare poate fi daunator, cu toate acestea este clar ca dupa Earl Strickland si Efren Reyes, avem o noua rivalitate in pool, ce promite sa devina legendara, Shane Van Boening vs Ko Pin Yi. 
Urmeaza Cupa mondiala pe echipe si, in octombrie, US Open, concurs la care fratii Ko si-au anuntat prezenta si vor incerca sa intrerupa dominatia de 3 ani consecutivi a lui Shane. Show must go on.

Inregistrarile unei bune parti a meciurilor de la Campionatul Mondial Bila 9, pot fi gasite pe adresele de mai jos


Finala, Shane Van Boening vs Ko Pin Yi




Semifinala, Ko Pin Yi  vs Wu Jia Qing













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu