marți, 15 septembrie 2015

Ultimii 64 sau un Campionat Mondial surprinzator


Campionatul Mondial de Bila 9 din 2015 a ajuns la faza direct eliminatorie, acum cand sunt cunoscute numele celor 64 de participanti ramasi in concurs, putem afirma ca vom avea un nou campion. Dar pana a face cunoscute cele 32 de perechi care vor intra maine in lupta, sa ne uitam un pic la faza grupelor care tocmai s-a incheiat si care a adus atatea surprize.

Pentru inceput ar trebui mentionate conditiile de joc, potrivit relatarilor de la fata locului, in incinta unde se desfasoara meciurile sunt cca 18 grade Celsius, in timp ce afara sunt peste 40 de grade caldura, acesta este motivul pentru care o buna parte din jucatori apar imbracati in tricouri cu maneca lunga sau chiar veste, tot acesta fiind si motivul unor evolutii mai nehotarate ale unor sportivi de top.

Insa, sa revenim la suprizele care s-au tinut lant pe parcursul celor 4 zile de concurs.
A dat tonul in prima grupa, rusul Konstantin Stepanov, care a reusit dupa 2 jocuri sa obtina exact 2 infrangeri, 7-9 cu chinezul Wu Kun Lin si 5-9 cu Irsan Afrinneza Nasution. Finalistul de anul trecut, Albin Ouschan dupa un prim meci usor, castigat cu 9-5, a pierdut in decisiv in fata japonezului Satoshi, iar calificarea si-a asigurat-o tot prin victorie in decisiv in fata lui Irsan Afrinneza Nasution, un meci lung, greu, in care Albin nu a aratat deloc un joc demn de finalistul unui campionat mondial. Surpriza placuta a grupei a fost calificarea lui Hunter Lombardo, dupa victoria in decisiv in fata gazdei Bashar Hussain, americanul fiind prezent la majoritatea concursurilor internationale, dar la care nu a reusit sa demonstreze mare lucru.

Grupa 2 l-a avut drept ghinionist principal pe polonezul Radoslaw Babica, acesta dupa o prima victorie 9-3 cu  Adullah Al Yousef din Kuwait, a pierdut in decisiv ambele meciuri de calificare, prima data cu mexicanul Ruben Bautista, apoi cu japonezul Tohru Kuribayashi. Oarecum neasteptata a fost calificarea olandezului Marc  Bijsterbosch cu 2 victorii si o infrangere, in timp ce calificarea lui Wang Can era fireasca.

In grupa cu numarul 3, favoritul gazdelor si senzatia de anul trecut, Waleed Majid, nu a aratat mai nimic, dupa o prima infrangere 6-9 impotriva taiwanezului Yang Ching Shun, "Black Mamba" a revenit in confruntarea cu Franscisco Sanchez Ruiz, 9-5, pentru a fi demolat cu acelasi scor in meciul de calificare in ultimii 64 cu surpriza grupei si chiar a concursului, australianul Justin Campbell. Venit din calificari, campionul din 2011, Yukio Akagariyama, a trecut in faza direct eliminatorie dupa doua victorii consecutive.

Grupa nr.4 a fost fara surprize, favoritii reusind accederea in urmatoarea runda, acestia sunt Raymund Faraon, Nick Ekonomopoulos, Marco Teutscher si Zhou Long.

Grupa nr. 5 se evidentiaza prin jocul foarte bun aratat de polonezul Wojciech Szewczyk, 9-2 cu Jeong Young din Coreea de Sud si 9-5 cu filipinezul Warren Kiamko. Kiamko s-a calificat dupa victoria asupra canadianului mai putin cunoscut, Shannon Ducharme, 9-6. Un alt filipinez, Oliver Medenilla, venit din calificari si-a facut si el loc in una din cele 32 de perechi dupa ce a castigat cu 9-6 in meciul cu Vegar Kristansen.

In grupa a 6-a avem un alt polonez surprinzator, Mateusz Sniegocki, care dupa ce s-a chinuit pana in joc decisiv cu Mohammad Sharif, l-a distrus in meciul urmator pe Kaiser-ul Souquet, 9-1. Souquet s-a calificat dupa ce l-a batut in decisiv pe puternicul taiwanez Chang Jung, iar mai tarziu pe reprezentantul Qatarului, Ali Obaidly, 9-5. Anticipand, precizam ca Souquet este unicul reprezentant al Germaniei ajuns in faza direct eliminatorie. S-au mai calificat din grupe filipinezul Chua si Al Amar Abdulrahman din Arabia Saudita.

Grupa a 7-a l-a avut ca protagonist pe finalistul de la Predator Dynamite Open Romania 2015, Ruslan Chinakhov, dupa o victorie hotarata in primul meci, impotriva lui Lee Van Corteza, 9-6, rusul a cedat in fata chinezului care a jucat aproape perfect, Liu Ching Chieh, 4-9, iar apoi cu acelasi scor, dar de aceasta data favorabil lui, l-a batut pe olandezul Nick van den Berg. Infrangerea lui Nick impotriva rusului a insemnat si parasirea concursului de catre olandez. Ajuns pe spatele piramidei, Corteza s-a mobilizat si a obtinut cele doua victorii de care avea nevoie pentru calificare. Chinezul Liu si japonezul Oi Naoyuki s-au calificat primii dupa 2 victorii consecutive.

Grupa a 8-a a adus primele 2 surprize majore, mult mai titratii Daryl Peach si Daniele Corriere, au cedat locurile in primi 64, reprezentantilor Asiei, Mishel Turkey din Qatar si Muhammad Bewi Simanjuntak din Indonezia, dupa infrangerile cu 5-9, respectiv 7-9 in meciurile de calificare. De partea cealalta a grupei, americanul Dechaine, si filipinezul Carlo Biado si-au confirmat statutul de favoriti dupa cate 2 victorii fara probleme.

Grupa cu nr. 9 s-a evidentiat prin jocul perfect aratat de Ko Pin Yi si Mika Immonen, care si-au dominat adversarii intr-un stil de mari campioni. De mult nu am vazut un asa Mika Immonen dezlantuit si relaxat cum a fost in meciul cu germanul Oliver Ortmann 9-5 victorie pentru finlandez. Ortmann a pierdut calificarea in fata estonianului Denis Grabe, scor 9-7, meci in care neamtul a fost mereu condus si nu a reusit sa puna mari probleme adversarului. Cel de-al 4-lea calificat din aceasta grupa este Matey Ullah din Norvegia, un jucator de care, personal, nu am auzit nimic.

Cea de-a 10-a grupa ni-i aduce in prim-plan pe Shane Van Boening si Ko Pin Chung, care au trecut lejer de adversari, obtinand calificarea asa cum si era de asteptat. Veteranul biliardului european, Marcus Chamat, dupa evolutiile foarte bune din acest an de la Eurotour cu siguranta nu se astepta sa paraseasca turneul dupa doar 2 meciuri, 5-9 cu Ko Pin Chung si 6-9 cu un alt taiwanez, Cheng Yu Hsuan, care la randul sau s-a calificat dupa batalia victorioasa cu englezul Richard Jones, 9-6. Ultimul loc liber pentru calificare a fost ocupat de Omran Salem din Emiratele Arabe Unite.

 In grupa a 11-a favoritii si-au facut treaba, John Morra dupa un debut de infarct cu Mario He, in care a fost condus tot meciul si a reusit sa bata in joc decisiv, nu i-a mai dat sanse lui Toh Lian Han din Singapore, 9-4. Ajuns pe spatele piramidei, Mario s-a descurcat fara emotii, 9-6 si 9-2. In partea celalata a grupei, spaniolul David Alcaide a insumat 2 victorii consecutive, 9-3 cu chinezul Chu Bing si 9-6 cu Hesam S.A. In confruntarea pentru ultimul bilet de calificare din grupa s-au intalnit Toh Lian Han si Chu Bing, soarta meciului s-a hotarat in joc decisiv, jucatorul din Singapore fiind mai norocos.

 Grupa a 12-a a produs surpriza concursului, campionul de anul trecut Niels Feijen a fost eliminat din turneu. In primul meci olandezul a aratat bine in compania filipinezului Felicilda, castigand cu 9-4, a urmat apoi thrillerul cu grecul Kazakis, care a debutat vertiginos cu 4-0, olandezul a reusit sa reintre in joc si la scorul de 7-5, cand Kazakis a ratat o bila 8 usoara, olandezul a simtit ca are o sansa, s-a facut 8-8 si in spargerea din jocul decisiv grecul baga alba in buzunar, Niels incepe sa curete masa, dar ramane cu o lovitura de mare precizie, trebuia sa strecoare bila 3 intre manta si bila 5, dar rateaza si de aici inchiderea mesei devine o formalitate pentru campionul european la Bila 10 din 2015. Cu toate acestea Feijen mai avea o sansa cu sud-coreeanul Ryu Seang Woo, meci pe care insa olandezul l-a pierdut tot in decisiv, desi a fost la conducerea partidei pe toata durata acesteia. Ceilalti doi calificati sunt polonezul Tomasz Kaplan si chinezul Dan Jin Hu.

Grupa cu nr. 13 a fost cu ghinion pentru Thorsten Hohmann, in meciul de calificare pe fata piramidei, germanul a cedat neasteptat in fata reprezentantului Venezuelei, Jalal Yousef, 8-9, dupa ce tot meciul a trebuit sa-l ajunga din urma pe adversar, iar pe spatele piramidei, neamtul nu a putut opri vijelia numita Francisco Diaz-Pizarro, scor 9-4, un meci in care Francisco a jucat cu o viteza si precizie uimitoare. Cum era si de asteptat s-a calificat fara probleme Dennis Orcollo.

In grupa a 14-a Imran Majid si facut cadou la cea de-a 45-a aniversare o calificare fara emotii in primii 64 din lume. Compatriotul sau Karl Boyes se pare ca nu si-a revenit in totalitate dupa problemele de sanatate care l-au impiedicat sa ajunga in Romania, pierzand calificarea in fata veteranului Fong Pang Chao din Taiwan, 9-7. S-a alaturat celor 3 compatrioti calificati si polonezul Karol Skowerski cu 2 victorii consecutive. Ultimul loc castigator din grupa a fost ocupat de chinezul Liu Haitao, care a obtinut 2 victorii lejere pe spatele piramidei, 9-2 cu Al Meshal din Kuwait si 9-5 cu Lo Ho Sum din Hong Kong.

Penultima grupa, 15, l-a avut ca actor principal pe filipinezul ajuns la Campionat din calificari, Jeffrey Ignacio, acesta l-a invins in primul meci pe suedezul Gerwen cu 9-7, iar in meciul urmator cu 9-6 pe canadianul Jason Klatt, demonstrand un joc de o naturalete si lejeritate de necomparata. Klatt in cele din urma s-a calificat pe piramida simpla de 64, dupa ce l-a distrus pe finlandezul Makkonen 9-2. Suedezul Andreas Gerwen a obtinut si el calificarea, invingandu-l pe australianul Matt Edwards, 9-7. Evident, favoritul grupei, Yu Lung Chang nu a intalnit rezistenta de la adversari, victorii usoare, 9-4 si 9-3.

Grupa cu nr. 16 a avut in componenta doi britanici, ambii reusind calificarea, unul pe fata, Mark Gray, dupa victoriile ferme, 9-1 cu Mohamed S.A si 9-7 cu Aloisius Yap, iar altul pe spate, Darren Appleton, debut nereusit cu Yapp, 5-9 si victorii clare la scor cu adversari mediocri, 9-3 si 9-2. In cealalta parte a grupei, filipinezul care antreneaza jucatorii Qatarului, Antonio Gabica s-a calificat lejer, 9-3 si 9-6, iar campionul mondial la junior Yapp l-a invins in meciul de calificare pe Omar Alshaheen din Kuwait.

In urma evolutiei din grupe as vrea sa evidentiez jucatorii polonezi care aproape in componenta deplina s-au calificat in ultimii 64. Americanii Dechaine si Van Boening au aratat un joc foarte solid, in timp ce Ignacio venit in Qatar de peste o saptamana cunoaste foarte bine echipamentul si se simte ca pestele in apa.

Rezultatele complete in grupe
http://competition.kozoom.com/en/home/3776/

Meciurile din prima runda a piramidei simple se joaca primul la 11 si incep maine, 16 septembrie 2015, pot fi vazute aici
http://competition.kozoom.com/en/home/3776/list/352/


Live stream GRATIS
http://live.qbsf.qa/en/qbsf





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu